„Provocările ortodoxiei în secolul XXI și răspunsuri la acestea” este tema conferinței noastre. În contextul acestui subiect, va fi interesant să examinăm opunerea la secularizarea din secolele XIX-XXI a fraților mănăstirii Noul-Neamț.
„Crucii Tale ne închinăm, Hristoase, şi Sfântă Învierea Ta o lăudăm şi o mărim!”. Dragi frați și surori, sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci ne amintește de Răstignirea Domnului nostru Iisus Hristos și ne aduce bucuria Învierii.
Tema prezentării mele este dedicată arhimandritului Andronic, unul dintre moștenitorii spirituali ai Sfântului Paisie de la Noul-Neamț, păstrătorul testamentelor marelui stareț și propovăduitorul activ al învățăturilor sale în Principatul Moldovei, provincia Basarabia și în alte provincii din sudul Imperiului Rus.
Biserica Ortodoxă îi cinstește astăzi, 09 iunie, în a VII-a duminică după Sfintele Paști, pe cei 318 Sfinți Părinți care au participat la primul Sinod Ecumenic. Acesta s-a desfășurat în anul 325, în orașul Niceea şi a fost convocat de Sfântul Împărat Constantin cel Mare.
În vârful Muntelui Măslinilor, în capela Înălțării Domnului se află o sfințenie creștină – amprenta piciorului stâng al lui Isus Hristos, lăsat în timpul Înălțării Sale.
În cadrul Cursurilor de Spiritualitate Ortodoxă, la Catedrala Sfintei Treimi din Paris, ieromonahul Iosif (Pavlinciuc) a vorbit participanților în cadrul întrunirii din luna aprilie despre Călugării de la Noul-Neamț păstrători ai paisianismului.
În duminica a IV-a a Postului Mare, am sărbătorit praznicul Bunei Vestiri a Maicii Domnului. Predica din această zi a fost legată de perecopile Evanghelice, marcând importanța subiectului în viața duhovnicească fecărui creștin.
În ciuda persecuțiilor, mănăstirile și monahii au devenit fortăreațe ale rugăciunii. Chiar dacă colectivismul a pătruns în întregul sistem sovietic, oamenii puteau să-și păstreze încă mintea și conștiința.
Două subiecte au fost abordate în prelegerea ținută de părintele Iosif (Pavlinciuc): culegerea Everghetinos și rugăciunea lui Iisus.
Iubiți părinți, frați și surori, în a II-a duminică a Postului Mare am auzit Evanghelia de la Marcu despre tămăduirea minunată a slăbănogului care era adus de către prietenii săi la Mântuitorul Hristos (Mc. 2:1-12). Această minune ne dezvăluie mai multe învățături.
În Duminica Triumfului Ortodoxiei se pune întrebarea: în ce constă acest Triumf? În pridica rostită la comunitatea cuviosului Paisie din Paris se propune un răspuns la acestă întrebare. Veți găsi o reflctare asupra aspectelor fundamentale a credinței noastre.
Contabil american, monah la Mănăstirea Oașa. Călătoria Părintelui Sava spre ortodoxia românească. Reportaj realizat de Trinitas TV
© 2011 Comunităţile ortodoxe moldoveneşti din Eparhia Corsunului