Pastorală la Învierea Domnului a Mitropolitului Antonie de Corsun și Europa de Vest

Mesajul Pascal al Mitropolitului Antonie de Corsun și Europa de Vest, Exarh Patriarhal al Europei Occidentale
Iubiți întru Domnul arhierei, părinți evlavioși, călugări și călugărițe iubitoare de Dumnezeu, dragi frați și surori!

În această noapte luminată de Paști, vă adresez cuvintele salutului veșnic viu, care vine din adâncul secolelor – Hristos a înviat! – și din toată inima vă felicit pe toiți cu ocazia Învierii Domnului!

După ce am parcurs calea Postului Mare, suntem din nou onorați să devenim martori ai celei mai mari minuni care s-a întîmplat din imensa iubire a lui Dumnezeu pentru lume și pentru omul pe care l-a creat – minunea Învierii din morți a Domnului nostru Iisus Hristos.

În aceste zile, împărtășim cu toții vestea minunată a Învierii Mântuitorului și auzim cuvintele de răspuns care atestă credința noastră comună de nezdruncinat în triumful vieții veșnice care vine din Mormântul Dătător de Viață.

Să ne amintim astăzi că vestea bună „Hristos a Înviat” a fost pentru prima dată în istoria Bisericii Noului Testament pronunțată de Sfinții Apostoli, adresând aceste cuvinte fratelui lor Apostolului Toma. Auzind mărturia recentă apostolilor despre Învierea Mântuitorului, el nu a crezut aceste cuvinte. Nu a crezut pentru că știrea despre Învierea lui Hristos nu a schimbat nimic în viața apostolilor. Chiar și după ce l-au văzut pe Învățătorul lor, ei, temându-se de persecutorii Lui, au continuat să stea împreună într-o cameră strâmtă, îmbrățișați de teamă și groază. Dar dacă Hristos a înviat din morți – de cine să ne mai temem? De ce să ne întristăm? Manifestarea credinței în Hristos Înviat devine convingătoare doar atunci când se bazează pe experiența spirituală personală, care nu poate să nu definească cuvintele și faptele, gândurile și sentimentele.

Vreau să vă doresc tuturor, dragi episcopi, părinți, frați și surori, ca exclamația pascală „Hristos a înviat!” să găsească mereu cea mai puternică și cea mai vie reflecție în viață, dăruind credință și speranță, făcându-ne părtași ai Iubirii divine care a biruit răul.

Nu pot să nu spun că astăzi sărbătorim Paștele Domnului în circumstanțe foarte triste. Epidemia continuă de coronavirus ne-a privat pe cei mai mulți dintre noi de posibilitatea de a vizita biserica în cele mai importante și sacre zile pentru fiecare credincios ortodox, inclusiv în ziua Sfintei Învieri a lui Hristos.

Rămânând în locuințele noastre și dedicându-ne rugăciunii, să ne rugăm lui Hristos Biruitorul morții, izvorul vieții, ca să scăpăm de acest necaz, ca bolnavii să primească vindecare, iar cei întristați să primească mângâiere. Credeam că Domnul va auzi rugăciunile Bisericii Sale și ne va permite să ne adunăm din nou sub bolțile parohiilor noastre dragi inimii, împreună, ca și mai înainte, să aducem jertfă fără sânge și de asemenea, să ne întâlnim cu familiile și cu cei dragi, cu toți cei de care astăzi suntem separați.

Mă adresez în special clerului exarhatului Europei Occidentale, preoților care, în ciuda necazurilor și încercărilor, uneori cu riscul vieții și sănătății lor, nu încetează să săvârșească sfintele slujbe, să sprijine în măsura posibilităților pe enoriași, îndurând numeorase lipsuri. Închinăciuni vouă pentru fidelitatea voastră față de vocația preoțească și pentru exemplul de care dați dovadă cu mult curaj prin slujirea Domnului și pentru Biserică în aceste zile grele.

Vă adresez aceste cuvinte, dragilor mei, de la Moscova, unde mă aflu, din cauza circumstanțelor actuale, neavând posibilitate să călătoresc în limitele exarhatului patriarhal al Europei Occidentale. Împărtășesc pe deplin necazurile timpului prezent, sărbătorind sfânta Liturghie cu ușile închise ale bisericii goale, sunt cu voi cu toată inima și cu tot sufletul, așteptând să ne revedem. Mă rog pentru voi și de asemenea cer rugăciunile voastre.

Fie ca Mântuitorul Înviat din morți să ne păstreze pe toți sănătoși. Fie ca acea bucurie pascală, care, în ciuda a tot ceea ce trăim în aceste zile, să ne lumineze mereu inimile.

Hristos a înviat! Cu Adevărat a Înviat!
Domnul să vă binecuvânteze!

+ ANTONIE,
Mitropolitul Corsunului și al Europei Occidentale, Exarhul patriarhal al Europei Occidentale
Paștele lui Hristos, anul 2020

Comentarii

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *