Sarbătoarea Cincizecimii sau Duminica Mare

„Cincizecimea” sau „Pentecosta” Πεντηκοστὴ ἡμέρα este semnificativă atât în Vechiul, cât și în Noul Testament. Cincizecimea este de fapt cuvântul grecesc πεντηκοστὴ pentru sărbătoarea cunoscută în Vechiul Testament ca Sărbătoarea Săptămânilor (Leviticul 23.15, Deuteronomul 16.9). În această zi se sărbătorește primirea Legii și sfârșitul călătoriei prin pustiu, intrarea în țara făgăduinței a poporului ales. Această sărbătoare își încununează sensul în Noul Testament.

Sarbătoarea Cincizecimii ne vorbește despre venirea sau coborârea Duhului Sfănt. (Faptele Apostolilor 2.1-11) Ea ne reamintește de evenimentul unic – fondarea Bisericii lui Hristos. Apostolii de astăzi au început să predice și să mărturisească bucuria Învierii.

Creștinii se bucură astăzi de plinătatea Duhului, revarsată apostolilor și prin ei la toți urmașii lui Hristos. Darurile Duhului sunt diverse, însă toate au același scop – mântuirea omului.
Sărbătorind această zi ne umplem de bucurie, recunoștință și speranță.

Ne bucurăm că Mângâietorul, Duhul Adevărului care de la Tatăl purcede, S-a coborât în Biserică și pentru Biserică. Suntem recunoscători Mântuitorului Hristos că El a îndeplenit făgăduința și a trimis Duhul Sfânt asupra celor pe care I-a ales. Ne umplem de speranță, că și astăzi Duhul Sfânt lucrează în Biserică și ne conduce spre tot lucru bun.

Duhul Sfânt sfințește, luminează, încurajeză. Prin El toate viază, sporesc și prosperă. Culoarea sărbătorii este culoarea verde – simbol al vieții și al fecondității.
Ne rugăm de ziua de astăzi în îngenunchind, adică în umilință și smerenie, ca Dumnezeu să reînnoiscă în noi Duhul Său cel Sfănt, ca prin el să începem o viață nouă în bucurie și dragoste.

La comunitatea noastră slujba se va săvârși după următorul program:

Sâmbătă seara la ora 17.00 – Parastasul pentru cei adormiți, la 18.00 – Privegherea sărbătorii
Duminică, la ora 9.00 – citirea Acatistului, Ceasurilor și săvârșirea Sfintei Liturghii, după care se va face Vecernia cu rugăciunile de îngenunchere.

Ieromonahul Iosif (Pavlinciuc)

Comentarii

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *