Icoana Maicii Domnului „Potirul nesecat”

Biserica Ortodoxă pomeneşte azi Icoana Maicii Domnului „Potirul Nesecat”, grabnic ajutătoare a celor ţinuţi de patima alcoolului. Icoana se află în Biserica Acoperământul Maicii Domnului din Mănăstirea Serpuhov, Vîsoţk, mănastire de călugari.

Din Sinaxar aflăm că:

Icoana Maicii Domnului „Potirul Nesecat” a fost desoperită în Rusia în anul 1878. Un soldat în rezervă din Tula obişnuia să-şi dea toată pensia pe alcool, distrugîndu-şi sănătatea. Deşi a ajuns să nu mai poată merge, el continua să bea.

Într-o noapte un sfânt i-a apărut în vis sfătuindu-l să meargă la Mănăstirea Maicii Domnului din Serpuhov. „Să ţi se facă o molitfă în faţa icoanei „Potirul Nesecat.” Pentru că nu avea nici un ban şi nici nu putea să meargă, omul nu a luat în seamă visul. Dar sfântul i-a apărut şi a doua şi a treia oară, îndemnîndu-l mai aspru să meargă la mănăstirea de care i-a spus.

Atunci, târîndu-se în patru labe, omul a ajuns până în satul învecinat şi s-a oprit la casa unei femei bătrâne care i-a doftoricit picioarele şi bărbatul a început să se simtă mai bine. În ziua următoare el a pornit din nou la drum, la început cu două cârje, apoi cu una, până ce a ajuns la mănăstire.

Acolo el le-a povestit călugărilor visul său, dar nici unul din ei nu părea să ştie de existenţa vreunei astfel de icoane. În cele din urmă, unul dintre ei şi-a amintit de o icoană în care era pictat un potir. Pe spatele ei scria „Potirul Nesecat.” După ce i s-a făcut molitfa ţăranul s-a întors acasă complet sănătos şi vindecat de alcoolism.

Noutăţile despre această minune s-au răspîndit cu repeziciune şi mulţi suferinzi de patima beţiei împreună cu familiile lor veneau să se roage în faţa icoanei. Mulţi dintre ei se reîntorceau să aducă mulţumiri Maicii Domnului pentru vindecare şi pentru că a răspuns la rugăciunile lor.

În fiecare duminică la Mănăstirea Serpuhov-Vyotsk se citeşte rugăciunea şi acatistul Potirul Nesecat în faţa icoanei pentru cei suferinzi de patima beţiei.

Nenumăraţi pelerini vin la sfânta mănăstire, cerând vindecare pentru cei apropiaţi ce suferă de patimi trupeşti şi sufleteşti. Cea mai solemnă slujbă înaintea icoanei Maicii Domnului se săvârşeşte în ziua de 18 mai, ziua hramului icoanei.

Găsiţi aici Acatistul Icoanei Maicii Domnului „Potirul nesecat”.

 

Comentarii

Articole similare