Cu ocazia celei de-a 50-a aniversări de la trecerea la Domnul a părintelui Grigorie Krug (1908 – 1969), Centrul cultural și spiritual ortodox rus din Paris va găzdui expoziția Părintele Grigorie (Krug), profetul unei frumuseți nepământești.
Expoziția va avea loc de marți, 14 mai – duminică, 30 iunie, în fiecare zi, în afară de luni.
Orarul: în fiecare zi între orele 14.00 – 19.00; sâmbătă și duminică între orele 10.00-13.00 și 14.00 – 19.00.
Sâmbtătă, 8 iunie, între orele 10.00 – 17.00 va avea loc un colocviu comemorativ, în cadrul căruia vor fi șase conferințe, în sala Centrului cultural și spiritual rus ortodox, 1 quai Branly, 75007, Paris.
Programul este disponibil în rusă Exposition_Kroug_2019_russe și franceză Exposition_Gregoire_Kroug_2019.
INTRAREA ESTE LIBERĂ.
Parintele Grigorie a lăsat în urma sa icoane și fresce demne de Teofan Grecul și de Rubliov.
Majoritatea sunt accesibile și astăzi în bisericile ortodoxe din Paris și la Schitul Sfântului Duh din Mensil Saint Denis.
El și-a consacrat întreaga viață pictării de icoane.
Mai multe despre viața și activitatea părintelui Grigorie aflăm de pe siteul CrestinOrtodox.ro .
Gheorghe Krug s-a născut în Sankt Petersburg. Tatăl său era luteran suedez, iar mama era ortodoxă născută în Rusia. A crescut în special în credința protestantă. Dupa Revoluție împreună cu familia a emigrat în Estonia. Între 1921 și 1931, Gheorghe a studiat arta grafică și muzica.
În 1931, la vârsta de 23 de ani, a mers la Paris pentru a studia la Academia de Arte. Acolo l-a cunoscut pe Leonid Uspensky. Cei doi pictori au devenit prieteni apropiați. Spre sfârșitul anilor 1920, Gheorghe Krug a descoperit ortodoxia și s-a înscris în Frăția Sfântul Fotie, împreună cu Uspensky.
În 1933, Gheorghe a început să picteze iconostasul unei biserici rusești din Paris. A studiat iconografia, a pictat numeroase icoane și în 1948 a fost tuns în monahism, primind numele Sfântului Grigorie iconarul. A rămas un simplu monah pentru tot restul vieții sale, ducând o viață caracterizată de o nevoință desăvârșită.
Viețuind la Schitul Sfântului Duh din Mensil Saint Denis, și-a dedicat cea mai mare parte a timpului pictării icoanelor. În timpul ultimilor ani ai vieții sale, părintele Grigorie a fost grav bolnav, însă a refuzat ajutorul medical. A rămas în Franța până la sfârșitul vieții sale. Părintele Grigorie Krug a murit pe 12 iunie 1969 în schit. În timpul vieții sale părintele Grigorie a pictat peste 550 de icoane și fresce.