Locuri sfinte și sfințenii în Franța

PARIS

Catedrala Notre-Dame de Paris / Cathédrale Notre-Dame de Paris

Aici se află: Coroana de spini a Mântuitorului, un Cui și bucată din Crucea Domnului

Adresa: 6, parvis Notre-Dame – place Jean-Paul II, 75004, Paris

Programul catedralei: e deschisă în fiecare zi între orele 8.00 – 18.45 (19,15 – sâmbăta și duminica)

Aceste Sfințenii sunt scoase spre închinare în prima vinere din fiecare lună, la ora 15.00.

În Sfânta Vinere cea Mare, venerarea are loc toată ziua, de la 10.00 – 17.00.

 

 

Eglise Sainte-Marie-Madeleine

Adresa: Place de la Madeleine, 75008 Paris

Aici se află: Parte din moaștele Sfintei Maria Magdalena

 

 

Eglise Saint-Leu-Saint-Gilles

Adresa: 92, rue de Saint-Denis, 75018, Paris http://eglisesaintleu.free.fr/

Programul bisericii: În fiecare zi, de luni până sambata, de la 12.00 – 19.30, duminica și în zile de sărbătoare: 09.00 – 12.00

Aici se află: Moaștele Sfintei Întocmai cu Apostolii Elena

 


Eglise Saint-Etienne-du-MontEglise Saint-Etienne-du-Mont

Adresa: Place Sainte-Geneviève, 75005 Paris

Programul bisericii: este deschisă de luni până vineri, de la 08.45 – 19.30, sâmbăta și duminica  de la 08.45 – 12.00, 14.30 – 19.45, luni dimineața este închis.

Aici se află: moaștele Sfintei Genevieva

Sfânta Genevieva este protectoarea Parisului. A fost cinstită în timpul vieții sale, pentru grija sa față de Paris și locuitorii săi.

Când hunii s-au apropiat de oraș și locuitorii vroiau să părăească Parisul, ea le-a spus să rămână, căci orașul va fi slavat. Când orașul a fost înconjurat, locuitorii deznădăjduiți vroiau să o omoare, dar neașteptat orașul a fost salvat.

În perioade grele de război, epidemii etc. moaștele sfintei erau scoase și se făcea drumul crucii, astfel locuitorii erau salvați.

În secolul XVIII credincioșii au construit o mare biserică în cinstea Sfintei, dar a început Revoluția Franceză și în această biserică revoluționarii au organizat un Panteon / mauzoleu pentru idolii lor – Voltaire, Marrat și Rousseau etc. Iar moaștele Sfintei Genevieva le-au ars.

Printr-o minune a rămas întreg un deget al Sfintei, care acum se păstrează în Biserica Saint Etienne du Mont.

 

Basilique Saint-Denis

Adresa: 1, rue de la Légion d’Honneur, 93200 Saint-Denis

 

 

Aici se află: moaștele Sfântului mucenic Dionisie Areopagitul, mucenicilor Rustic și Eleuter

Sfântul Dionisie Ariopagitul a fost ucenicul Sfântului Pavel și primul episcop al Parisului. S-a născut în Atena. L-a cunoscut pe Apostolul Pavel în Areopag. A cunoscut și pe ceilalți apostoli. A fost de față la înmormântarea Fecioarei Maria.

El a venit în Paris la sfârșitul secolului I, perioadă când s-a  început o prigoană deosebită asupra creștinilor.

Sfântul Dionisie fost decapitat în vremea împăratului Domițian (81 – 96). A devenit primul sfânt francez și protector al Parisului.ARGENTEUIL

  Basilique de Saint-Denis

Adresa: 17, rue des Ouches 95100 Argenteuil

Programul bisericii: în fiecare zi a săptămânii de la 15.00 – 17.00, sâmbăta și duminica: 16.00 – 18.00

Aici se află: Hitonul Domnului nostru Iisus Hristos.

 

CHARTRES

Catedrala Maicii Domnului / Cathédrale Notre-Dame de Chartres

Adresa: 28000 Chartres

Aici se află: Pocrovul / voalul Maicii Domnului

În secolul al 9-lea, împărăteasa bizantină Irina a adus în dar împăratului Carol cel Mare două sfințenii: hitonul lui Hristos și pocrovul Maicii Domnului.

Hitonul Domnului se află și se păstrează în orașul Argenteuil.

Pocrovul Maicii Domnului a fost adus în Chartres și special pentru el a fost construită o mare biserică, cunoscută în toată lumea – Notre Dame de Chartres.

În acest voal Maica Domnului a născut și hrănit pe Hristos. În pofida faptului că biserica a suferit deseori incendii, fiind chiar prăbușită, pocrovul s-a păstrat integral.AMIENS

Catedrala Maicii Domnului  / Cathédrale Notre-Dame

Adresa : 30, place Notre-Dame, 80000 Amiens

Aici se află: Capul Sfântului Ioan Botezătorul.

În secolul 13, când Constantinopolul a fost distrus de cruciați, francezul Wallon de Sarton, a găsit în ruine un vas din argint.

Inscripția grecească confirma că sub capacul din cristal se păstrează capul Sfântului Ioan Botezătorul. El l-a adus în Amiens.

Construcția bisericii, una din cele mai mari din Europa, unde se află relicva, a durat vreo 300 de ani. La sfârșitul lucrărilor, orașul a fost cuprins de o epidemie de ciumă. Cei rămași s-au adunat la rugăciune la capul Sf. Ioan Botezătorul și atunci ciuma s-a terminat.

Sfântul Ioan Botezătorul a prezis venirea lui Hristos, a botezat Mântuitorul, a suferit din partea lui Irod și primul a coborât în iad, propovăduind Învierea Domnului.

După tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul, prima care a intrat în posesia lui a fost mironosița Ioana.

 

ARLES

Biserica Sfântului Trofim / Eglise Saint-Trophime

Adresa: Place de la République, 13200 Arles

Aici se află:

1.   Capul Sf. Apostol Ștefan

2.  Capul Sf. Apostol Trofim

3.  Parte din moaștele Sf. Marfa și Maria, surorile Sf. Lazăr

4.  Parte din moaștele Sf. Antonie cel Mare

5.  Parte din moaștele Sf. Ursula

6.  Parte din moaștele Sf. : Cezar, Ilarie, Inocențiu, Virgiliu

7.  Parte din moaștele Sf. Anna, mama Maicii Domnului ș.a.

Orașul Arles este unul din cele mai vechi orașe ale Franței, întemeiat încă de finicieni. A cunoscut perioada lui Iulius Cezar și a lui Constantin cel Mare. Comunitatea creștinilor a apărut aici încă în sec. II, întemeiată de Sfântul Apostol Trofim. El a venit în Franța împreună cu Sfântul Dionisie Ariopogitul și a devenit primul episcop al or. Arles.

Sfântul Trofim era rudă cu primul mucenic, arhideaconul Ștefan și a adus aici capul Sfântului Ștefan.

Până astăzi el este păsrat în biserica de aici, alături de alte sfințenii: capul Sfântului Antonie cel Mare,  moaștele izvorâtoare de mir ale Mariei, Martei, Mariei Solomeei, Sfintei Ana, mama Maicii Domnului, Sfântului Honorie, episcop, întemeitorul primei mănăstiri din Sudul Franței.

Sfântul Honorie căuta un loc retras pentru rugăciune, încerca să urmeze exemplul călugărilor pustnici din Egipt și Palestina.

Odată barca lui a ajuns la insula Lerin și a rămas aici pentru totdeauna. Unul din primii călugări a acestei mănăstiri a fost Sfântul Patrichie, care a ajuns mai târziu propovăduitor în Irlanda.

 

MARSEILLE

Cathédrale Sainte-Marie-Majeure, dite la Nouvelle Major

Adresa: Place de la Major, 13002 Marseille

Catedrala Sainte-Marie-Majeure, adesea numită “la Major” a fost construită între anii 1852 și 1893. Este considerată ca una din cele mai mari catedrale construită în Franța din Evul Mediu.

Aici se află: Capul Sfântului Lazăr

Protectorul orașului Marseille și primul episcop al acestui oraș, Sfântul Lazăr a fost prietenul Domnului nostru Iisus Hrists. Este cel care a înviat din morți.

 

Basilique de Saint-Victor

Adresa: Place Saint-Victor, 13007 Marseille

Aici se află: Moaștele Sfântului Constantin cel Mare, capul Sfântului Ioan Cassian Romanul, moaștele Sfântului mucenic Victor

 

Basilique Notre-Dame de la Garde

Adresa: Place du colonel Edon, 13006 Marseille

Aici se află: Moaștele Sfinților mucenici ai or. Marseille

 

 

 

TARASCON

Biserica Sfintei Marta / Eglise Sainte-Marthe

Adresa: Place du Général De Gaulle, 13150 Tarascon

Aici se află: Mormântul Sfintei Marta, sora lui Lazăr.

 

 


AVIGNON

Cathédrale Notre-Dame des Doms

Adresa : Place du Palais des Papes, 84000 Avignon

Aici se află : Parte din moaștele Sfintei Marta, dăruite de papă împăratului Napoleon III.

 

 

 


SAINT MAXIMIN

Eglise Saint-Maximin – La Sainte-Baume

Adresa: 6, place de la Victoire, 83470 Saint-Maximin

Aici se află: Capul Sfintei Maria Magdalena

REIMS

Basilique Saint-Remi

Adresa: 16, rue Féry, 51100 Reims

Aici se află: Moaștele Sfântului Remi, episcopul or. Reims

Naşterea sfântului Remi a fost vestită părinţilor săi de către un sfânt pustnic cu numele Montan (438). În vremea tinereţii, s-a dedicat cu folos studiului ştiinţelor sacre şi profane, iar mai apoi s-a retras pentru a duce o viaţă solitară într-o căsuţă aproape de Laon.

Când scaunul episcopal de Reims a rămas vacant, clerul şi poporul oraşului au venit să îl rupă din această izolare a sa pentru a-l numi episcop, deşi nu avea decât douăzeci şi doi de ani. La hirotonirea sa, sfântul răspândea o mireasmă dumnezeiască iar fruntea-i era strălucitoare.

Prin propovăduirea sa înflăcărată, îi convertea pe păgâni, iar pe arieni îi aducea la pocăinţă. Pretutindeni unde propovăduia, adevărul învăţăturii sale era întărit de numeroase minuni şi, prin rugăciunea sa, îi vindeca pe bolnavi şi îi slobozea pe îndrăciţi. Într-o bună zi, când în oraş se declanşase un incendiu, sfântul s-a aruncat în flăcări şi astfel le-a îndepărtat.

Sfântul Remi i-a făcut cunoscute temeliile credinței regelui Clovis, ca apoi să primească Sfântul Botez. Două dintre surorile suveranului şi trei mii de nobili şi soldaţi au fost botezaţi odată cu Clovis, lucru care a marcat conversiunea definitivă a acestui popor barbar şi naşterea naţiunii franceze creştine. Sub păstorirea duhovnicească a lui Remi, Clovis – acest nou Constantin – a continuat apoi unificarea populaţiilor barbare şi galo-romane în Galia, şi şi-a întărit poporul în adevărata credinţă.

În anul 533 sfântul Remi, ajuns la o vârstă înaintată, a orbit. Stăruind în rugăciune şi nădejde, a fost vindecat în chip minunat, şi a putut săvârşi pentru ultima dată Dumnezeiasca Liturghie înainte de a se uni cu ceata sfinţilor.

LYON

Paroisse Saint-Irénée și cripta sa

Adresa: Place St-Irénée, 69005 Lyon

Biserica a fost construită în secolele V – VI.

Aici se află: Moaștele Sfinților mucenici Irineu, Sf. Alexandru, Epipod, Ioan și Blandina

Comunitatea creștinilor a apărut în Lyon în a doua jumătate a sec. II, în jurul unei arene antice de circ. Pe această arenă împăratul Septimius Severus a pus creștinii în fața alegerii, să se închine fie crucii, fie idolilor, astfel să aleagă între viață și moarte. Creștinii au ales crucea.

Romanii credeau că omorându-i pe creștini, îi vor speria pe locuitorii Lyonului. Dar rezultatul a fost unul invers. Printre cei 48 de mucenici lyonezi erau și bătrâni și tineri, ca tânăra Blandina, erau greci, gali și romani. Unul din ei, vrând să-i apere pe mucenici, a fost întrebat: tu ești creștin? El a răspuns: Da, din acest moment sunt creștin. Și a fost omorât. Prima biserică a fost construită aici imediat după moartea primilor mucenici.

Septimius Severus a interzis inmormântarea trupurilor lor și ele au fost plasate pe malul râului pentru sperirea locuitorilor, apoi au fost arși. Creștinii au adunat și păstrat rămășițele din moaștele lor. Acestea se păstrează în această biserică. Episcopul Irinei a a avut un rol deosebit pentru lionezi, constituind și dezvoltând comunitatea creștinilor.

POITIERS

Eglise Saint-Hilaire-le-Grand

Adresa: Rue du Doyenne, 86000 Poitiers

Aici se află: Moaștele Sfântului Ilarie

 

TOURS

Basilique Saint-Martin

Adresa: 7, rue Baleschoux, 37000 Tours

Aici se află: Moaștele Sfântului Martin

 

STRASBOURG, ESCHAU

Eglise Saint-Trophime

Adresa: Rue de la 1ère division blindée, 67114 Eschau

Aici se află: Moaștele Sfintelor Sofia, Vera, Nadejda, Liubovi

SAINT-ANTOINE L’ABBAYE

Abbaye Saint Antoine

Adresa: Abbaye Saint Antoine, Place Ferdinand Gilibert, 38160 Saint-Antoine l’Abbaye

Aici se află: Moaștele Sfântului Antonie cel Mare

SAINT-ANTOINE-EN-ROYANS

Monastère Saint-Antoine-le-Grand

Adresa: Monastère Saint-Antoine-le-Grand, Font-de-Laval, 26190 Saint-Antoine-en-Royans

Aici se află: parte din moaștele Sfântului Antonie cel Mare.

 

 

Comentarii

Articole similare