Moldovenii, bine ați venit! Добро пожаловать !

În ediţia n°166 din vara a. 2013 a revistei franceze Nouvelles de Chaillot a fost publicat un articol despre comunitatea noastră ortodoxă a cuviosului Paisie de la Paris, întitulat “Moldovenii, bine ați venit! Добро пожаловать !”

Autoarea Sabine Garnier descrie viaţa comunităţii ortodoxe a moldovenilor, care se reunesc, începând cu toamna anului 2012, la slujbele de seară şi la Sfânta Liturghie de duminică la biserica Notre Dame de Liesse a Asociaţiei Nicolaite din Paris, săvârşite de ieromonahul Iosif Pavlinciuc si protoiereul Igor Trofim.

Slujbele se fac în română şi în slavonă, răspunsurile la strană conform tradiţiilor muzicale bizantine şi ruse. Autoarea face o incursiune succintă în istoria Republicii Moldova, pentru a înţelege mai bine de ce pe acest teritoriu, aflat la răspântie între lumea slavă, latină şi otomană, slujba se face şi în slavonă. În 1812, Mitropolia Iaşului şi a întregii Moldove s-a divizat în două. În urma anexării Basarabiei, Patriarhia Moscovei a creat eparhia de Chişinău şi Hotin. În 1852, Patriarhia de la Constantinopol a recunoscut această separare.

În 1918, drept rezultat al Marii Uniri, biserica Română reîncadrează Biserica Moldovei (eparhia de Chişinău). În 1923 este creată Mitropolia ortodoxă a Basarabiei.

Din 1940 până în 1991 sistemul comunist a tras cortina de fier asupra Republicii sovietice socialiste a Moldovei. Ca urmare a sovietizării, din 1500 de biserici au rămas 197 şi o singură mănăstire în locul celor 24. Acestea formau eparhia de Chişinău (Kichinev) şi Moldova, sub patriarhia Moscovei.

Actuala Republica Moldova, aflată permanent sub tensiune, între România şi Rusia, este un teritoriu dezmembrat: a pierdut Bucovina împărţită între România şi Ukraina, accesul la Marea Neagră, donat de Stalin Ukrainei în schimbul Transnistriei, actualmente o regiune autonomă separatistă pro-rusă. Şi populaţia a fost marcată de aceste schimbări : evrei, germani, români au fost deportaţi în Siberia, alţii au imigrat şi au revendicat aici un statut special ca găgăuzii, singurul popor turcofon ortodox.

Cu toate acestea, Biserica rusă şi cea română au supravieţuit ateismului sovietic. Din 2002 aceste două mitropolii coexistă şi se dezvoltă. Mitropolia Chişinăului are cinci eparhii, 1500 de biserici, 60 de mănăstiri. Mitropolia Basarabiei are patru eparhii, 150 de biserici, 2-3 mănăstiri.

Eparhia Corsunului (Crimea) din Paris, din care face parte şi comunitatea ortodoxă a moldovenilor reuniţi la Chaillot, aparţine patriarhiei Moscovei. Moldovenii veniţi în Franţa la începutul anilor 2000 frecventau biserica cea mai apropiată. Păstrând tradiţiile strămoşeşti, problema lor rămânea rugăciunea în propria limbă. Astfel, comunitatea s-a organizat în 2006 şi oficial din mai 201, fiind formată din moldovenii din Paris şi împrejurimi : absolvenţi în căutarea unui loc de muncă, studenţi (părintele Iosif e doctorant) etc. ; Mulţi au ajuns la credinţă datorită contactului cu membrii comunităţii.

Mai multe detalii găsiţi în revistă.

Traducere si adaptare : Sosanna Didilica

Comentarii

Articole similare

Un comentariu la „Moldovenii, bine ați venit! Добро пожаловать !

  1. trebuie de specificat si faptul ca in parís sunt si doua parohii pentru moldoveni care se supun patriarhiei romane care functioneaza extrem de bine si ne simtim minunat in preajma acestor comunitati

Comentariile sunt închise.