O expoziție multimedia consacrată noilor martiri și mărturisitori ai Bisericii Ruse a fost inaugurată la 16 aprilie, la Centrul Cultural de pe cheiul Branly, în prezența PS Nestor, episcope de Corsun, PS Michel (Donskoff), prieteni și oaspeți ai Centrului Spiritual și Cultural Rus.
Expoziția va rămâne deschisă publicului de la 17 aprilie până la mijlocul lunii mai 2018.
2017 este anul centenar al revoluției din Rusia. Cu 100 de ani în urmă, în 2018, sfântul mucenic Nicolae al II-lea și membrii familiei sale au fost asasinați. Atunci a început persecuția împotriva Bisericii Ortodoxe Ruse. Lovitura de stat care a avut loc în Rusia în octombrie 1917 a schimbat complet viața țării și a poporului său. Noile autorități au început să desfășoare o politică ostilă față de religie.
Persecuțiile împotriva Bisericii Ortodoxe Ruse au continuat până la prăbușirea fostei URSS. Aceste persecuții au avut forme diferite, intensitatea lor variind de-a lungul timpului. Autoritățile comuniste desfășurau în mod constant o propagandă ateistă. În același timp, efectuau arestări și execuții în masă. Clerul, credincioși, mulți episcopi au cunoscut o perioadă de închisori și deportări. Unii preoți au trebuit să meargă în exil.
În această perioadă întunecată, numeroși au fost cei care au format noii martiri și mărturisitori ai Bisericii Ortodoxe Ruse, păstrând credința. Ei au mărturisit în numele lui Hristos, acceptând suferința și moartea. Aceste sacrificii nu vor fi uitate.
Această expoziție multimedia dedicată noilor martiri și mărturisitori ai Bisericii rusești este prima organizată în străinătate. Vizitatorii săi vor putea cunoaște istoria Bisericii Ortodoxe și suferințele ei sub puterea sovietică și să exploateze informațiile despre Noii Martiri Ruși.
Expoziția este structurată cronologic: Biserica în ajunul revoluției, principalele evenimente din istoria Bisericii și a statului, mărturii despre faptele Noilor Martiri, persecutarea credincioșilor în URSS.
Istoria acestor persecuții este prezentată până la prăbușirea regimului comunist și canonizarea Noilor Martiri.
Sunt prezentate fotografii, documente, mărturii care permit o mai bună reprezentare a perioadei persecuțiilor. Organizatorii au folosit tehnici multimedia, modele de monumente arhitecturale, cărți interactive, suporturi de proiecție, ecrane inteligente și postere.
Expoziția este prezentată de Consiliul Cultural a Patriarhiei, de către Fundația pentru protejarea valorilor creștine de pe lângă Ministerul Culturii, de către Eparhia Corsunului și Centrul cultural și spiritual Ortodox Rus din Paris.
Mai multe fotografii găsiți pe siteul eparhial.