Franţa: Comunitatea Acoperământul Maicii Domnului a Bisericii Orotodxe Ruse din Lyon şi-a marcat hramul şi 90 de ani de la fondare

Duminică, 19 octombrie 2014, comunitatea eparhiei Corsunului din Lyon şi-a serbat ziua hramului în cinstea Acoperământului Maicii Domnului, dar şi aniversarea de 90 de ani de la fondarea ei.

Sfânta Liturghie de sărbătoare a fost oficiată de episcopul Nestor al Corsunului, venit în Lyon cu această ocazie. Împreună cu episcopul au slujit ieromonahul Iosif (Pavlinciuc), preotul Zinovii Gombessa, protoiereul Nicolai Soldatencov şi diaconul Gheorghe Şeşko.

Liturghia a fost efectuată în limba slavonă şi franceză.

La sfârşitul Liturghiei episcopul Nestor – responsabilul comunităţii lioneze – i-a felicitat pe enoriaşi şi oaspeţi cu ocazia acestei frumoase sărbători. Vorbind despre importanţa vieţii ortodoxe active din cadrul comunităţii, episcopul a menţionat următoarele: “Fiecare credincios, care vizitează biserica, găseşte aici tot de ce are nevoie. În Biserică el se întâlneşte cu o realitate spirituală deosebită şi înţelege nu numai că nu este uitat şi părăsit, dar şi că are puterea şi dreptul să se numească „fiul Domnului”, despre care povesteşte apostolul Ioan Teologul în Sf. Scrieri. Anume din acest fapt cea mai importantă adresare a noastră Domnului este “Tatăl nostru”.
În rugăciunile noastre, noi ne adresăm de asemenea sfinţilor, printre care locul central este ocupat de Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, care se roagă permanent pentru noi. Anume în cinstea mijlocirii şi rugăciunilor Ei a fost înfiinţată comunitatea ortodoxă a Acoperământului Maicii Domnului din Lyon – una din primele comunităţi din istoria emigraţiei ruse”.

În încheiere, episcopul Nestor a dăruit comunităţii chipul Învierii lui Hristos. După aceasta a participat la agapa de sărbătoare, în timpul căreia a discutat cu părintele Jean-Sebastien Tuloup, responsabilul bisericii catolice care oferă comunităţii noastre în Lyon spaţiu pentru desfăşurarea sfintelor slujbe, la fel şi acu alţi oaspeţi, locuitori ai or. Lyon şi împrejurimilor sale.

Episcopul a vizitat de asemenea şi cripta bisericii catolice în cinstea sf. Iosif, pe care episcopia lioneză planifică să o transmită curând comunităţii ortodoxe a Acoperământului Maicii Domnului în folosinţă liturgică.

Detalii şi imagini găsiţi pe siteul eparhiei.

Comentarii

Related Post