Hristos a Înviat!
Comunitatea ortodoxă moldovenească a cuv. Paisie de la Neamţ din Paris va marca în mod excepţional Învierea Domnului sîmbătă, 18 aprilie.
Slujba pascală va începe la ora 9.00 şi va fi săvîrşită de ieromonahii Iosif și Nicodim Pavlinciuc, precum și de protoiereul Igor Trofim si preotul Mihail Cușnir în capela Sf. Vasile cel Mare a Centrului de studii Istina.
Adresa : 45 rue de la Glacière, 75013, Paris XIIIe. Metro: Glacière.
Vă rugăm să transmiteţi această informaţe la prieteni şi cunoscuţi.
Pe toţi vă aşteptăm la aceste slujbe.
Mai multe despre Centrul Istina / Colegiul Sf. Vasile găsiţi în continuare:
Colegiul Sfîntului Vasile 5 / le Collège Saint-Basile, care şi-a deschis porțile în septembrie 2006, este o comunitate de studenți la teologie de diferite biserici din Europa Centrală și Orientală care doresc să-şi continuie studiile la Paris și care lucrează pentru unitatea creștinilor.
El este moștenitorul « Seminarului rus Sf. Vasile », fondat de dominicani în 1923, în cadrul căruia s-a născut “Centrul dominican de Studii Ruse Istina”, care, fără a renunța la scopul său inițial, îşi lărgeşte interesele sale, cuprinzînd ansamblul de întrebări ecumenice.
Colegiul Sf. Vasile găzduieşte seminariști trimişi de episcopii lor și ar putea, în viitor, să fie specialişti a unei mai bune înţelegeri între creștinii de Est și Vest. Colegiul nu este o instituție de formare, dar în baza modelului colegiilor anglo-saxone situate pe lîngă universităţi, este un loc unde trăiesc şi se roagă seminariștii care au cursuri în diferite facultăți pariziene.
Capela Colegiului dă de asemenea creştinilor occidentali posibilitatea de a cunoaşte mai bine Orientul. Colegiul Sf. Vasile a fost deschis oficial (14 ianuarie / 01 ianuarie în calendarul iulian) în ajunul Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor.
Cu această ocazie, arhiepiscopul Patriarhiei Moscovei din Europa de Vest, PS Inochentie de Corsun, a prezidat Sfânta Liturghie, în prezența Cardinalului decan al Colegiului, Arhiepiscopul Fortunato Baldelli, Nunțiu Apostolic în Franța, PS Francesco Follo, observator permanent al Sfântului Scaun la UNESCO, și mulți ortodocși și catolici oaspeții.
Colegiul Sf. Vasile propune membrilor săi, în paralel cu studiile lor, numeroase întâlniri cu actori ai ecumenismului.
Astfel, în anul 2006, Colegiul Sf. Vasile a fost primit de către Consiliul Pontifical pentru Unitatea Creștinilor și a participat la reuniunile semnificative inter-ortodoxe sau inter-creștine.
În perioada 2007-2008, 12 seminariști din Rusia, România, Belarus, Grecia, Estonia, sunt primiţi de Colegiu și înscriși în diverse instituţii superioare pariziene.
În perioada 2008-2009, șapte seminariști sunt găzduiţi la colegiu. În perioada 2009-2010, patru seminariști trăiesc la Centrul Istina.