Apostolicitatea Bisericii

« Iar Iisus, răspunzând, i-a zis: Fericit eşti Simone, fiul lui Iona, că nu trup şi sânge ţi-au descoperit ţie aceasta, ci Tatăl Meu, Cel din ceruri. Şi Eu îţi zic ţie, că tu eşti Petru şi pe această piatră voi zidi Biserica Mea şi porţile iadului nu o vor birui. Şi îţi voi da cheile împărăţiei cerurilor şi orice vei lega pe pământ va fi legat şi în ceruri, şi orice vei dezlega pe pământ va fi dezlegat şi în ceruri». (Mt 16:17-19).

În Simbolul Credinței mărturisim că credem în « Biserica Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolească ». Adică, una din atribuțiile Bisericii este « Apostolicitatea ». În praznicul zilei de azi continuăm serbarea Cinzecimii sau serbarea fondării Bisericii. Cei ce au contribuit la răspândirea credinței și au fost propovăduitori ai Evangheliei astăzi sunt cinstiți.

Apostolii au făcut tot posibilul și imposibilul ca Cuvântul-Hristos să se nască și să locuiască în inimile oamenilor, începând din Ierusalim și ajungând la marginile pământului. Predica apostolică nu s-a mărginit în spațiu și în timp. Ea nu are hotar nici geografic și nici vremelnic, adică este în afara vremii. Apostolicitatea sau propovăduirea este în ADN-ul Bisericii. Apostolii și după ei toți cei ce au crezut în Domnul Hristos devin misionari și propovăduitori.

Din acest punct de vedere, adică prin predica și legătură cu Hristos, « apostolicitatea Bisericii » devine o atribuție veșnică la fel de importantă ca și celelalte. Biserica prin natura ei este Una, Sfânta, Sobornicească sau Universală și Apostolească.

În troparul zilei de azi accentul principal se pune pe rugăciunea apostolilor pentru pacea lumii : « Stăpânului tuturor rugați-vă, pace lumii să dăruiască ». Astăzi ca niciodată este nevoie de pace și bună înțelegere între oameni. « Întru aceasta vor cunoaşte toţi că sunteţi ucenicii Mei, dacă veţi avea dragoste unii faţă de alţii » (In 13.35). Este trist că acest îndemn, această poruncă este uitată. Anume îndeplinirea ei a adus pe păgâni la Hristos și ignorarea ei îi îndepărtează pe oameni de Biserică.

Să ne ajute Dumnezeu ca să putem nu numai cu cuvântul și cu obiceiuri frumoase să cinstim pe sfinții apostoli, dar să-i urmăm și prin faptă, și prin viața noastră. Amin.

Cei ce poartă numele sfinților apostoli Petru și Pavel felicitări cu ziua de înger și vă dorim mulți ani binecuvântați întru Domnul.

Ieromonahul Iosif (Pavlinciuc), predica rostită în biserica cuvioasei Paeascheva din orașul Balți.

Comentarii

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *