Slujirea Preafericitul Patriarh Teofil, Preafericitul Patriarh Kiril şi Preafericitul Mitropolit Hristofor în Duminica de după Teofanie în catedrala Hristos Mântuitorul

     La 22 ianuarie, în Duminica a 32-a după Rusalii, de după Dumnezeiasca Arătare, şi în ziua pomenirii Sfântului Ierarh Filip, mitropolit al Moscovei şi al întregii Rusii, de minuni făcător, Preafericitul Patriarh Teodor al II-lea al Alexandriei şi al întregii Africi, Preafericitul Patriarh Kiril al Moscovei şi al întregii Rusii şi Preafericitul mitropolit Hristofor al Plaiurilor Cehiei şi Slovaciei au săvârşit slujba Sfintei Liturghii în catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova.

Înainte de a începe Liturghia protosul serviciului divin Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Alexandria s-a apropiat de intrarea dinspre apus a Catedralei Hristos Mântuitorul, unde a fost întâmpinat de episcopi şi clerici, iar după această îmbrăcat pe catedra Patriarhală.

     Înstătătorilor Bisericilor Alexandriei, a Rusiei şi a Bisericii Ortodoxe a Plaiurilor Cehiei şi Slovaciei i-au coslujit un sobor imens de episcopi si preoți adunați din mai multe țări, printre care a fost un cleric din eparhia Corsunului – ieromonahul Iosif Pavlinciuc și doi clerici ai eparhiei de Bogorodsk – ieromonahul Ambrosie Macar și iereul Alexei Iastrebov.
     La serviciul divin s-au rugat numeroşi participanţi ai Lecturilor de Crăciun, sosiţi la Moscova din eparhiile Bisericii Ortodoxe Ruse din țară şi din străinătate.
     După încheierea Liturghiei, Întâistătătorii Bisericilor Ortodoxe din Alexandria şi din Plaiurile Cehiei şi Slovaciei, precum şi toţi cei prezenţi în biserică au fost salutaţi de Preafericitul Patriarh Kiril al Moscovei şi al întregii Rusii.
     După aceasta a urmat cuvântul Preafericitului Patriarh Teodor al II-lea al Alexandriei şi al întregii Africi.
     Preafericitul Patriarh Kiril i-a înmânat în dar Preafericitului Patriarh Teodor icoana Mântuitorului cu chipul Mănăstirii stavropighiale de bărbaţi Novoskasski, iar Preafericitului Mitropolit Hristofor o icoană cu chipul Maicii Domnului cu sfinţi înaintestătători.
     «Preafericirea Voastră, peste zece zile îmi încep călătoria misionară în timpul căreia voi întâmpina multe dificultăţi, — a spus Preafericitul Patriarh Teodor. — În astfel de momente îmi voi îndrepta privirea spre această icoană şi voi cere băbăţie de la chipul Mântuitorului. Mă îndrept în acele locuri în care pentru prima dată se va auzi predica despre Iisus Hristos; trecând peste oceane şi scoţând apă din râurile în care voi săvârşi botezuri, voi păstra în inimă faptul că Patriarhul Kiril, confratele meu,  este cu mine. Biserica Ortodoxă Rusă întotdeauna a nutrit dragoste faţă de Sfânta şi Apostolicească Biserică a Alexandriei, o Biserică misionară».
     După această Preafericitului Patriarh Kiril i s-a adresat Preafericitul Mitropolit Hristofor al Plaiurilor Cehiei şi Slovaciei cu cuvinte de salut şi de recunoştinţă pentru rugăciunea comună. Preafericitul a subliniat faptul că slujirea comună a Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe întărește puterea şi unitatea Ortodoxiei. Preafericitul Stăpân Hristofor a vorbit despre festivităţile care vor avea loc în anul 2013 cu ocazia aniversării a 1150 de ani a Misiunii Sfinţilor Întocmai cu Apostolii Chiril şi Metodie în Marea Moravie, festivițăți care vor fi desfăşurate la 24 mai şi la 5 iulie în Cehia, şi l-a invitat pe Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse să participace la această serbare.

Comentarii

Related Post