Exarhatul

Exarhatul Corsunului și a Europei Occidentale regrupeaza parohiile Patriarhiei Moscovei din Principatul Andora, Belgia, Marea Britanie, Irlanda, Regatul Spaniei, Italia, Principatul Lichtchenstein, Marele Ducat al Luxemburgului, Monaco, Regatul Țărilor de Jos, Republica Portugheză, Republica Franceză și Confederația Elvețiană.

Originea exarhatului datează încă de la exarhatul Patriarhiei Moscovei în Europa occidentală, care a fost format după revoluţia rusă din 1917. În fruntea ei se afla mitropolitul Evloghie (Gheorghievski).

În a. 1931, mitropolitul Evloghie a părăsit pentru o perioadă Patriarhia Moscovei şi a întrat în jurisdicţia Patriarhiei Constantinopolului.

Ortodocşii care au ramas fideli Bisericii ortodoxe ruse au fondat în a. 1931 parohia Sfinților Trei Ierarhi (Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur), care a devenit în a. 1946 sediul noului exarh al Patriarhiei Moscovei în Franţa.

Printre fondatorii săi pot fi menţionaţi episcopul Veniamin (Fedtcenkov), teologul Vladimir Lossky, ieromonahul Atanasie (Neciaev). Un rol important în fondarea noului exarhat a avut Fraternitatea Sfântului Fotius, condusă în a. 1931 de către Vladimir Lossky.

În locul mitropolitului Evloghie, Patriarhia Moscovei, victimă atunci a persecuţiilor fără precedent din partea autorităţilor sovietice, în ianuarie 1931 l-a desemnat pe Elefferie (Bogoiavlenski) mitropolit al Vilniusului. Cel puţin din martie a aceluiaşi an Veniamin (Fedtcenkov) devine episcop sufragan al eparhiei şi paroh al bisericii Sfinților Trei Ierarhi.

În 1945, aproximativ cu un an înainte de moartea sa, mitropolitul Evloghie a revenit cu toate parohiile sale în sânul Bisericii Ortodoxe Ruse, redevenind astfel exarh al Patriarhiei Moscovei.

În acelaşi timp, odată cu moartea PS Evloghie în 1946, mitropolitul Serafim (Lukianov) a fost numit noul exarh al Patriarhiei Moscovei.

În acest context, un mare număr de parohii, contestând persoana PS Serafim, a rupt iarăşi legătura canonică cu Biserica mamă. Aceste parohii au stat la baza actualului exarhat al parohiilor ruse din Europa occidentală a Patriarhiei Constantinopolului.

Eparhia de Corsun a apărut la sfârşitul anului 1980, drept moştenitoare a exarhatului Europei occidentale.

Până în decembrie 2006, exarhatul includea de asemenea şi parohiile ruseşti din Italia.

La 28 decembrie 2018, Sfântul Sinod a hotărât să înființeze un exarhat patriarhal în Europa de Vest, al cărui centru administrativ este or. Paris.

Corsun (Hersones) este un oraş antic în Crimeea, fondat de către colonizatorii greci în sec. IV î.e.n. Conform tradiţiei ecleziastice anume în acest oraş cneazul Vladimir a decis să devină creştin, deschizând o nouă pagină în istoria Rusiei.

Contactaţi administraţia eparhiei la: [email protected]

Adresa poştală: 26, rue Péclet – 75015 Paris Tel.: + 33 1 48 28 99 90; fax: + 33 1 48 28 74 54

Serviciul de comunicare: tel.: + 33 9 75 37 46 96; fax: + 33 1 43 37 31 92;

Pentru parohiile moldovenești: ieromonahul Iosif, + 33 6 48 12 07 68