Mitropolitul Antonie

ÎPS Antonie, mitropolitul de Corsun și Exarh Patriarhal al Europei de Vest

Mgr Jean (Roschin), métropolite de Chersonèse et d'Europe occidentale

ÎPS ANTOINE, mitropolitul de Corsun și Exarh Patriarhal al Europei de Vest, s-a născut pe 12 octombrie 1984, în or. Tver, Rusia.

Din 1991 până în 1995 și-a făcut studiile medii la școala nr. 19 din Tver.

Din 1995 – 2002 – și-a făcut studiile la Liceu, pe care l-a absolvit cu nota „foarte bine”. În timpul studiilor medii, a făcut ascultare ca altarnic și ipodiacon la Catedrala Învierii din Tver.

În 2002 a intrat la Seminarul Teologic din Sankt Petersburg. A colaborat la redactarea site-ului web al Academiei Teologice din Sankt Petersburg și a predat limba engleză.

În octombrie 2006 a fost hirotonit ca cititor în parohia Academiei Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan Teologul de către arhiepiscopul Constantin de Tihvin (acum erhiepiscop de Kurgan și Șandrinski), rectorul Academiei Teologice din Sankt-Petersburg.

În martie 2007, a urmat un stagiu la secția ortodoxă a facultății de teologie a Universității din Joensuu (Finlanda). În timpul studiilor a făcut ascultare la parohia Sfântului Ioan Teologul pe lângă Seminarul Teologic al Bisericii Ortodoxe din Finlanda.

În iunie 2007 a susținut teza de diplomă în teologie la Sankt Petersburg datorită studiului său „Escatologia în religiile lumii”.

La 17 iunie 2007, a terminat Seminarul Teologic din Sankt Petersburg și a primit premiul „Mitropolitul Nicodim (Rotov) de Leningrad și Novgorod”. În baza hotarării profesorilor, este înscris, fără a susține examenele de admitere, la Academia Teologică din Sankt Petersburg.

În octombrie 2007 a devenit unul dintre colaboratorii secretariatului mitropolitului Chiril de Smolensk și Kaliningrad. În septembrie 2008 este numit profesor la Seminarul Teologic din Smolensk.

Din 5 februarie 2009 a devenit secretarul personal al patriarhului Chirill al Moscovei și al Întregii Rusii.

La 5 martie 2009 Patriarhul Chirill l-a tuns călugăr și i-a dat numele de Antoine, în cinstea Sfântului Mucenic Antonie de Valaam, în capela Sfântului Filaret cel Milostiv de la Lavra Sfintei Treimi de la mănăstirea Sfântului Serghie.

La 8 martie 2009 Patriarhul Chirill l-a hirotonit ierodiacal la Catedrala Mântuitorului Hristos din Moscova.

Din aprilie 2009 până la 8 aprilie 2011 a fost responsabil pentru secretariatul personal al Patriarhului Chirill.

La 3 aprilie 2010, patriarhul Chirill l-a hitoronit ieromonah în Biserica Mântuitorului Hristos.

La 5 iunie 2010 a absolvit Academia Teologică din Sankt Petersburg cu nota „excelent”.

La 22 martie 2011, prin decizia Sfântului Sinod a fost numit cler al parohiei Sfântului Nicolae din Roma (procesul-verbal nr. 32 al Sfântului Sinod).

La 30 mai 2011 a fost numit paroh al parohiei Sfintei Ecaterina din Roma (procesul-verbal nr. 62 al Sfântului Sinod).

Pe 12 iulie 2011, prin decretul patriarhului Chirill a fost numit secretar al tuturor parohiilor Patriarhiei Moscovei din Italia.

Pe 18 iulie 2013, Patriarhul Chirill, în timpul Sfintei Liturghii la Lavra Sfintei Treimi, l-a ridicat la rangul de arhimandrit.

La 7 octombrie 2015, la capela Sfântului Filaret cel Milostiv de la Lavra Sfântului Serghie, el a fost tuns ca călugăr cu purtarea mantiei și a primit numele de Antoine în cinstea Sfântului Antonie Romanul, făcător de minuni de Novgorod.

La 22 octombrie 2015, prin decizia Sfântului Sinod a fost ales episcop de Bogorodsk, vicar al patriarhiei Moscovei și a Întregii Rusii. El este responsabil de parohiile Patriarhiei Moscovei din Italia. În același timp, a fost numit responsabil pentru instituțiile din străinătate ale Patriarhiei Moscovei (procesul-verbal nr. 62).

La 23 octombrie 2015, a primit sanul de episcop la mănăstirea Intrării Maicii Domnului în biserică din pustia Optina. Hirotonia episcopală a avut loc pe 26 octombrie la Mănăstirea Novodevicii din Moscova, de către Patriarhul Chirill.

La 28 octombrie 2015 a fost numit paroh al Biserici Sfântului Ioan Botezătorul din Moscova.

La 24 decembrie 2015, prin decizia Sfântului Sinod, a fost făcut membru al Consiliului Superior Eclezial al Bisericii Ortodoxe Ruse (procesul-verbal nr. 89).

Pe 29 iulie 2017, Sfântul Sinod a decis să i se confere titlul de „Zvenigorod” și l-a eliberat de funcția de responsabil pentru parohiile Patriarhiei din Italia (Proces-verbal nr. 52).

La 28 decembrie 2017, ÎPS Antoine a fost numit responsabil de eparhiile din Viena și Austria, precum și din Budapesta și Ungaria (procesul-verbal nr. 116), păstrând funcția de responsabil de instituțiile din străinătate ale Patriarhiei Moscovei. Sinodul i-a conferit de asemenea temporar responsabilitatea pentru parohiile din Italia.

La 1 februarie 2018, Patriarhul Chirill l-a ridicat la rangul de arhiepiscop în timpul Sfintei Liturghii oficiate la Catedrala Mântuitorului Hristos din Moscova.

La 15 octombrie 2018, Sfântul Sinod l-a eliberarea din funcția de responsabil pentru administrarea parohiilor din Italia (procesul-verbal 77).

Pe 30 mai 2019, prin decizia Sfântului Sinod, a fost numit arhiepiscop al Eparhiei de Corsun și Exarh Patriarhal al Europei de Vest, cu păstrarea responsabilității temporare pentru parohiile din Italia a Patriarhiei Moscovei și pentru administrarea instituțiilor din străinătate ale Patriarhiei Moscovei.

La 31 mai, în timpul Sfintei Liturghii, Patriarhul Chirill l-a ridicat pe episcopul Antoine la titlul de mitropolit.