Convocare creştină pentru „Pacea a toată lumea”

Convocarea Internaţională Ecumenică pentru Pace (CIEP) s-a deschis în mod oficial miercuri în Kingston, Jamaica, unde teologi, lideri religioşi, reprezentanți ai Bisericilor Ortodoxe Surori şi prim-ministrul jamaican au salutat aproximativ 1.000 de participanţi din peste 100 de țări.

Rev Dr. Olav Fykse Tveit, secretar general al Consiliului Mondial al Bisericilor (CMB), a moderat sesiunea de deschidere a convocării, care a inclus un serviciu de rugăciune, salutări, şi istorisiri ale Bisericilor în căutarea păcii şi reconcilierii.

„Cred că Dumnezeu ne-a chemat aici din multe părţi ale lumii pentru a aduce din ţările noastre propriile experiențe”, a spus el. „Multi dintre voi purtați în voi realităţile nedreptății și violenţei.”

Cei din regiunea Caraibelor şi din Jamaica au salutat participanţii CIEP, mulţi dintre ei vizitând Jamaica pentru prima dată.

Prim-ministrul jamaican Bruce Golding a recunoscut istoria de violenţă a propiei sale ţări şi, în acelaşi timp, ingeniozitatea şi capacitatea ei de adaptare pentru a face faţă în timp.

„Eu cred cu adevărat că am fost toți creați de acelaşi Dumnezeu”, a spus el.”Provocarea constă în: cum putem transforma discuţia noastră într-un set comun de valori care sunt acceptate şi susţinute universal.”

Teologii au început să pună întrebările cu care participanţii CIEP se vor lupta în cursul săptămânii viitoare. Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, preşedinte al departamentului de relaţii externe bisericești al Bisericii Ortodoxe Ruse, a vorbit despre creştinii şi necreștinii din întreaga lume, care sunt zilnic expuși la umilinţă şi ameninţări.

„Întrebarea principală la care trebuie să răspundem este ce putem noi face împreună în calitate de creștini în faţa violenţei, agresiunii, exploatării şi teroarei în creştere „, a spus el.

CIEP vine la sfârşitul campaniei Un deceniu pentru a depăşi violenţa, o iniţiativă a CMB, care s-a străduit să consolideze eforturile şi reţelele existente în vederea prevenirii şi depăşirii violenţei, precum şi animarea creării altora noi.

Rev Dr. Margot Kaessmann, teolog luteran şi preot în Biserica Evanghelică din Germania, a declarat că participanţii CIEP se îmbarcă într-o călătorie lungă şi complexă care abia începe în această săptămână.

„Economiile noastre profită de pe urma violenţei şi a războiului despre care noi ne plângem”, a spus ea. „Religia joacă un rol vital în ceea ce priveşte procesul de pace și depăşirea violenţei. Este momentul ca religia să refuze de a fi utilizată în mod abuziv prin turnarea de gaz peste focul războiului şi al urii. ”

Reamintim că Convocarea va dura o saptămână (17 – 25 mai 2011) și va elabora mai multe documente, adresări și proiecte pentru consolidarea păcii și depășirea violenții.

Traducerea din engleza de Adrian Cobușteanu, student la Institutul Sfântului Serghie din Paris

Monumentul pentru victimele violenței în Jamaica

Comentarii

Articole similare