Doi preoți moldoveni au fost hirotonisiți în treapta de preot în biserica Sf. Trei Ierarhi din Paris

În zilele de sîmbătă și duminică, 23 și 24 martie 2013, în timpul Sfintelor Liturghii, Episcopul Nestor al Corsunului a hirotonit în treapta de preot pe protodiaconul Veaceslav Tucan și pe diaconul Alexie Cărpineanu, originari din R. Moldova, în biserica Sfinților Trei Ierarhi din Paris.

Astfel, în sâmbăta celor 40 de mucenici din Sevastia, 23 martie 2013, episcopul Nestor al Corsunului  l-a hirotonit întru iereu pe protodiaconul Veaceslav Tucan, care va sluji pe viitor în una din bisericile Patriarhiei Moscovei din Italia.

Împreună cu episcopul au slujit responsabilul bisericii ieromonahul Marc (Sviatogorov), secretarul eparhiei Corsunului pe problemele diasporei moldovenești, ieromonahul Iosif (Pavlinciuc),  protoiereu Igor Trofim, responsabilul bisericii în cinstea icoanei Maicii Domnului din Cazani ieromonahul Alexei (Dumon), iereul Maxim Politov și protodiaconul Alexei Sobolev.

Pe 24 martie 2013, duminica primei săptămâni a Marelui Post, Triumful Ortodoxiei, după cântarea Heruvimilor, episcopul Nestor al Corsunului a săvârșit hirotonia în treapta preoției a diaconului Alexie Cărpineanu pentru slujire în comunitatea Apostolilor Petru și Pavel a Bisericii Ortodoxe Ruse din orașul Como (Italia Centrală).

Tot în această zi în treapta de diacon a fost hirotonit Remi Guerrin. Locuitor al or. Lille, el va sluji deocamdată într-o biserică a exarhatului bisericilor ruse din Europa occidentală a patriarhiei Constantinopolului.

Date biografice:

Pr. VEACESLAV  TUCAN

S-a născut la 16 septembrie 1984 în satul Cenac din raionul Cimișlia, Republica Moldova, într-o familie ortodoxă. Tatăl – Tucan Simeon Vasile născut în 1957, mama – Tucan Olga Nicolai, născută în 1960. De mic a fost educat în credința ortodoxă, a fost pălămar în biserica din sat.

Studii:

1990-1999 – Școala medie din sat

2000-2003 – Seminarul Teologic și Liceul «Sf. Foca» din Edineț

2003 – a intrat la Academia de Teologie din Chișinău

În 2004 s-a căsătorit cu Alexandra Cojocaru, născută în 1985.

12 august 2004 – este hirotonit întru diacon de către PS Anatolie, episcopul de Cahul și Comrat în biserica natală a Sfântului Nicolae din Mira Lichiei.

2009 – a sosit în Italia cu binecuvântarea PS Inochentie, atunci episcopul Corsunului, și a avut ascultare în biserica Sf. Ecaterina din Roma.

Premii:

23.05.2007 – i-a fost atribuit dublu orar de către PS Anatolie, episcopul de Cahul și Comrat.

05.07.2009 – devine Protodiacon.

Copiii:

Tucan Emilia, născută la 16.03.2006

Tucan Alexei, născut la 27.03.2011

 

Pr. ALEXIE CARPINEANU

S-a născut la 18 august 1971 în satul Covurlui din raionul Leova, Republica Moldova. Din copilărie a fost educat în credință și spiritul Bisericii Ortodoxe, având diferite ascultări în biserica satului Petrești.

Trei frați mai mari deja au devenit preoți, iar mama a devenit călugăriță și în prezent are ascultare de responsabilă a mănăstirii Sf. Arhanghel din or. Bălți.

1988 – a terminat Școala medie din s. Petrești.

A slujit în rîndurile Armatei Sovietice, în Marina militară în Murmansc.

1992 -1996 – studiază la Academia de Teologie din Chișinău.

27 februarie 1994 s-a căsătorit cu Lilia Ojog. Au 4 copii.

2000 – împreună cu familia au plecat în Italia. Aici mergea la biserica Sf. Maxim din Torino a eparhiei Corsunului, fiind pălămari.

2006 – 2009 a trăit în Moldova.

A fost hirotonit în treapta de diacon de către PS Nestor, episcopul Corsunului în biserica Sf. Trei Ierarhi din Paris, la 3 martie 2012.

În prezent trăiește în Italia și slujește la biserica Sf. Petru și Pavel din or. Como.

Fotografii de la acest eveniment vedeți pe siteul eparhiei.

Comentarii

Articole similare