Moscova declara pornita construirea celor 200 de noi biserici ortodoxe

Moscova a început lanţul construirii celor 200 de biserici ortodoxe, conform planului iniţial.

Prima astfel de biserică va apărea lângă faimosul Centru de Teatru Dubrovka, care a suferit în urma unui atac terorist, în octombrie 2002.  130 de oameni au fost ucişi atunci. Pe lângă Biserică,  mai este planificată construirea unei clădiri cu 9 cupole, a unei şcoli duminicale  şi a unui centru cultural.

Biserica va fi numită după Sfinţii Chiril şi Metodiu, doi fraţi din Bizanţ, care, în secolul al IX-lea au propovăduit creştinismul în ţările slave, creând şi un nou alfabet special pentru limba slavă.

“Este simbolic faptul că această biserică va fi numită după fraţii sfinţi”, spune arhiepiscopul Savva, pentru radio Vocea Rusiei, curator al proiectului acestei reţele de biserici, uşor de construit.

“Biserica, şcoala şi centrul cultural vor dezvolta iluminarea spirituală pe care au început-o Chiril şi Metodiu. Pe de altă parte, biserica va fi un monument al victimelor atacului terorist. La locul tragediei, de acum, rugăciunile oamenilor se vor urca mai uşor către Dumnezeu”.

“Înainte de revoluţia bolşevică existau foarte multe biserici în Moscova”, a mai continuat Arhiepiscopul. “După revoluţie, multe dintre acestea au fost distruse, iar pe locurile lor au fost ridicate locuinţe. Fie ca această biserică nouă să stea timp de secole şi să ajute la renaşterea spirituală a ruşilor!” – informeaza Radio Vocea Rusiei.

Piatra de temelie a bisericii a fost sfinţită de către şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kiril.

Proiectul acestei reţele de biserici a fost sugerat de către Biserica Ortodoxă Rusă, în urmă cu un an. Acest proiect le va oferi multor moscoviţi oportunitatea de a avea o biserică la doar câţiva paşi de casă. În prezent, există destul de multe biserici în centrul istoric al Moscovei, dar sunt puţine în regiunile noi ale oraşului. Statistica spune că acum există o biserică la 40.000 de oameni, în Moscova. In plus, sondajele recente au arătat că 2/3 din moscoviţi se consideră creştini-ortodocşi.

Toate bisericile vor fi construite după aceeaşi tehnologie, dar autorii proiectului se asigură că fiecare dintre ele va avea un aspect propriu deosebit, atât din exterior cât şi din interior.

Acesta este un proiect non-guvernamental, iar bisericile vor fi construite din donaţii de la sponsori privaţi, mai informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

Sursa: lacasuriortodoxe.ro

Comentarii

Articole similare