Spania: Slujbe divine la Romeria del Sobradillo din municipiul de Galdar şi Las Palmas din Gran Canaria.

Paraclisul Maicii Domnului în Romeria del Sobradillo, municipiul de Galdar de Gran Canaria adună locuitorii din partea de nord a insulelor Canare. Slujba are loc anual, fiind săvîrşită în capela Maicii Domnului Romeria del Sobradillo.

Una din sfinţeniile acestei capele este statuia Maicii Domnului, numită «Lîsenco». Istoria statuii este particulară, fiind legată de prezenţa rusă pe insulele Canare.

În anii 60 ai sec. ХХ, pescarii ruşi au prins în plasele lor o statuie a Maicii Domnului. Adresîndu-se autorităţilor locale şi arătîndu-le statuia, au hotărît să o pună în capela Romeria del Sobradillo.

Prin grija ctitorilor, statuia a fost restaurată de meşterul rus Igori Lîsenco şi plasată pe piedestalul din secolul al XVIII-lea. Însuşi piedestalul a fost creat în Spania în sec. al XVIII-lea în stil baroc, fiind plin de eleganţa şi fineţea epocii sale. Corsetul din lemn este acoperit cu argint făurit cu elemente de aur, strălucind în nuanţe de coral și scoici de mare.

Gran Canaria, Las Palmas
Gran Canaria, Las Palmas

În 2004, iereul Andrei Cordocikin, parohul bisericii Maria Magdalena din Madrid, a sfinţit solemn statuia.

Din acel an, iată deja mai mult de zece ani, în fiecare a treia vineri din septembrie clericii Patriarhiei Moscovei împreună cu credincioşii catolici săvîrşesc un Te-Deum in fața sfinţeniei şi drumul crucii. De la câteva sute până la trie mii de persoane se adună la acest eveniment.

În acest an, molebinul a fost săvîrşit de ieromonahul Iosif (Pavlinciuc), care a efectuat de asemenea Sfînta Liturghie şi sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului în Biserica sfinţilor mucenici Boris şi Gleb din Las Palmas, adunaţi la capela Sfîntului Duh (Ermita del Espíritu Santo, Las Palmas de Gran Canaria).

DSC03634 (1)
unnamed
DSC03688
DSC03644

Comentarii

Articole similare