Un nou preot pentru comunitatea moldovenească din Roma

Pe 20 ianuarie, cu binecuvîntarea Patriarhului Chiril al Moscovei și al întregii Rusii, diaconul Ioan Călin a fost hirotonit de către episcopul Nestor al Corsunului în biserica Sfintei Mucenițe Ecaterina din Roma.

Sfînta și Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de episcopul Nestor împreună cu responsabilul bisericii ieromonahul Antonie (Sevriuc), responsabilul bisericii Sfântului Nicolae din Roma protoiereul Veaceslav Bacin, clericii bisericii Sf. Ecaterina ieromonahul Afanasie (Potapov) și ieromonahul Amvrosii (Mațegora), la fel și protodiaconul Veacelsav Tucan și diaconul Ioan Călin.

De mai mulți ani părintele Ioan a slujit ca diacon în biserica Sf. Ecaterina din Roma. În legătură cu mărirea numărului diasporei moldovenești din Roma și necesitatea de a avea pentru ea un preot aparte, care ar putea săvârși Sf. Liturghie în limba română, responsabilul bisericii Sf. Ecaterina ieromonahul Antonie (Sevriuc) s-a adresat Patriarhului cu rugămintea să binecuvînteze hirotonia diaconului Ioan întru iereu.

După Sf. Liturghie episcopul Nestor i-a felicitat pe toți cu ocazia sărbătorii, urîndu-i părintelui Ioan ajutorul Domnului în slujenia ca preot.

Cu un cuvînt de răspuns s-a adresat ieromonahul Antonie, care a mulțumit PS Nestor pentru săvârșirea Sf. Liturghii și hitoronia efectuată. Apoi, conform tradiției, noul preot a adresat enoriașilor prima sa binecuvîntare.

Comunicarea episcopului și a preoților cu enoriașii a continuat în timpul trapezei de sărbătoare. Cu un cuvînt de salut către episcopul Nestor și părintele Ioan s-a adresat protoiereul Veaceslav Bacin, grafinea M. A. Ferzen și alții. Părintele Ioan a fost de asemenea felicitat de membrii comunității moldovenești care i-au adus în dar un buchet de flori. La sfîrșitul trapezei ieromonahul Antonie l-a feliciat cu ocazia zilei de naștere (17 ianuarie) pe părintele Afanasie, cleric în biserica Sf. Ecaterina, care a împlinit 35 de ani și i-a înmînat un cadou ca amintire.

Iereul Ioan Călin a devenit al patrulea preot la biserica Sf. Ecaterina din Roma. Pe viitor se planifică ca părintele Ioan să săvârșească Sf. Liturghie în fiecare duminică în limba română în biserica mică în cinstea Sf. Constantin și Elena. Slujbe regulate vor fi săvârșite după ce noul preot va trece practica de preot.

Mai multe detalii și fotografii găsiți pe siteul bisericii.

Comentarii

Articole similare