(Video) Biserica Ortodoxă îl prăznuiește astăzi pe Sf. Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este unul dintre cei mai venerați sfinți din calendarul ortodox.

Sfântul Gheorghe s-a născut în Capadocia, la sfârşitul secolului al IV-lea. Rămas orfan de tată de la o vârstă fragedă, a plecat împreună cu mama sa în Palestina, unde părinţii săi aveau o moştenire.

În timpul împăratului roman Diocleţian, s-a înrolat în armata romană, unde a devenit în scurtă vreme renumit pentru forţa, priceperea şivitejia lui în luptă, și a fost ridicat la rang de ofiţer în garda imperială.

În anul 303, Diocleţian a emis un edict de persecuţie a creştinilor, care a declanşat un imens val de arestări, torturi, crime, toate sub lozinca imperială “numele creştinilor să fie şters”.

Aflat în preajma împăratului, Sfântul Gheorghe îşi mărturiseşte de bună voie credinţa în Hristos. Uimit de curajul soldatului său, Diocleţian l-a trimis la închisoare, unde a fost supus la torturi groaznice, chinuit cu lespezi de piatră pe piept, aruncat în groapa cu var, toate acestea pentru a se lepăda de Hristos.

Sfântul Gheorghe dovedeşte însă o credinţă puternică, în toiul chinurilor mărturisindu-şi dragostea faţă de Dumnezeu. În cele din urmă, pentru ca nu a reusit să-l facă să renunţe la credinţă, Diocleţian îl condamnă la moarte prin decapitare.

În icoane este înfăţişat călare, purtând o suliţă şi ucigând un balaur, expresie a unei legende despre una din isprăvile sale dinainte de martiriu. Este vorba despre o legendă în care Sfântul Gheorghe salvează cetatea Silena, din provincia Libiei, terorizată de un balaur. Această imagine a sfântului a rămas în amintirea oamenilor ca model de curaj în lupta cu diavolul. Mai este reprezentat într-o mantie roșie, culoare tradițională pentru un martir, dar și ca războinic pedestru sau ca tribun militar în veșminte patriciene, cu o diademă metalică pe cap, cu o platoșă sub mantie, ținând o cruce în mâna dreaptă și o sabie în mâna stângă.

Sfântul Gheorghe este unul dintre cei mai îndrăgiţi sfinţi ai Bisericii, fiind un simbol al bărbăţiei şi jertfei pentru Hristos.

Acatistul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă

Comentarii

Articole similare