Catedrala Sf. Alexander Nevski din Paris, la 150 de ani de existenţă

Luni, 12 septembrie 2011, a fost o zi liturgică deosebită pentru Catedrala Sf. Alexander Nevski, la aniversarea a 150 de ani de existenţă.

Evenimentul s-a desfăşurat în prezenţa unei numeroase delegaţii a Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol, alături de mulţi Episcopi Ortodocşi din Franţa. Delegaţia a fost condusă de către IPS Mitropolit Hrisostom al Mirelor şi i-a inclus pe IPS Mitropolit Emanuel, Episcopul Titular al Mitropoliei Patriarhiei Ecumenice din Franţa şi preşedinte al Adunării Episcopilor Ortodocşi din Franţa, şi pe Excelenţa Sa Arhiepiscopul Athenagoras de Sinope, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Belgia (Patriarhia Ecumenică).

Sfânta Liturghie a fost prezidată de către IPS Mitropolit Ioan Gură de Aur, slujind împreună cu IPS Arhiepiscop Gabriel de Comane şi cu Episcopul Mihail (Episcopia de Geneva şi Europa de Vest – Biserica Ortodoxă Rusă din străinătate), Arhiepiscopul Athenagoras de Sinope, Episcopul Irineu Rochon al Bisericii Ortodoxe din America (Montreal – Quebec), Episcopul Ignatie (Vicar al IPS Mitropolit Ioan Yazigi, episcop eparhial titular al Arhiepiscopiei Antiohiene Ortodoxe din Europa) şi mulţi preoţi şi diaconi ai Arhiepiscopiei Bisericii Ortodoxe Ruse din Europa Occidentală.

De asemenea, prezenţi au mai fost şi IPS Mitropolit Emanuel, IPS Mitropolit Iosif (Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale), Episcopul Marc (Episcop auxiliar, Mitropolia Ortodoxă Română din Europa de Vest) şi Episcopul Luca (Eparhia de Franţa şi Europa de Vest a Patriarhiei Serbiei).

Un număr remarcabil de turişti a participat la slujbă, alături de mulţi dintre credincioşi, dar si de episcopul Gerard Daucourt, Episcop de Nanterre al Bisericii Catolice, pr. Escudier Richard, delegat pentru ecumenism în Dieceza (catolică) din Paris, Michèle Alliot-Marie, deputat al Pyrénées Atlantiques şi fostul ministru, Olivier Poupard, Consilier pentru Culte din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi alţii.

Sanctitatea Sa Bartolomeu I , Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, a transmis unmesaj special cu ocazia acestui eveniment eclezial, care a fost citit de către IPS Mitropolit Emanuel.

Articol publicat de Ec. ANDREEA – ZAHARIEA

Sursa: stiri.lacasuriortodoxe.ro

Comentarii

Articole similare

Un comentariu la „Catedrala Sf. Alexander Nevski din Paris, la 150 de ani de existenţă

  1. Am avut deosebita placere pe care Dumnezeu a ingaduito,sa particip la Sf Litughii. A fost inaltator ,cu toate ca ortodocsii nostri au uitat sau le este rusine sa mai se roage in genunchi.Am fost si la o biserica romaneasca ,si aici aproape la fel. Imi pare rau pentru noi,pentru ca acasa ne rugam in genunchi ca Dumnezeu sa ne asculte cerereile,si cand se intampla,ce se intampla cu noi!!! Asa cum ne-am tocit genunchii asa trebuie sa continuam.Amin!Doamne ajuta!

Comentariile sunt închise.