Episcopul Nestor a participat la întâlnirea liderișor religioși cu Președintele Franței Nicolas Sarkozy

PS Nestor de Corsun a luat parte la 25 ianuarie 2012 la tradiționala ceremonie de felicitare a liderișor religioși ai țării efectuată de către Președintele Franței Nicolas Sarkozy.

Episcopul Nestor a reprezentat la ceremonie Adunarea Episcopilor Ortodocşi din Franţa (AEOF). El a fost însoţit de către Carol Saba, responsabilul pentru departamentul de informaţii al AEOF.

La întâlnire au mai participat și Ministrul de Interne al Franței Claude Guéant, ministrul de externe Alain Juppé, precum şi alți înalţi oficiali responsabili pentru relaţiile cu organizaţiile religioase.

În discursul său, Preşedintele francez a subliniat importanţa religiei în societatea franceză contemporană, ca un factor de pace, armonie şi stabilitate. El a prezentat, de asemenea, înţelegerea corectă a principiului secularismului, care se cuprinde nu în exilarea religiei din sfera publică, ci în independența  autorităţilor religioase față de stat şi în libertatea lor de exprimare: “Societatea laică – societatea care a decis să separe Biserica de stat, ca pe de o parte, statul să nu fie obligat să dea dare de seamă față de Biserică pentru deciziile sale politice, iar pe de altă parte, ca Biserica să poată trăi şi organiza independent de guvern. Iată ceea ce înseamnă secularismul, Republica laică. Acest lucru nu înseamnă că Bisericii – atâta timp cât respectă legea – i se refuză dreptul la cuvânt, aceasta nu înseamnă că cuvântul Bisericii  nu ar trebui să răsune în afara pereţilor ei. Ar fi o idee ciudată de democraţie: toți ar fi avut dreptul la exprimare, înafară de voi … “

Comentarii

Articole similare