(Foto) Franţa: Naşterea Domnului marcată de comunitatea ortodoxă a moldovenilor din Paris (2015)

Comunitatea ortodoxă moldovenească a cuviosului Paisie de la Neamţ din Paris a marcat sărbătoarea Naşterii Domnului în biserica capelei Saint Basile, situată la Centrul de studii ISTINA, Paris XIII.

Anul acesta comunitatea noastră n-a avut posibilitate să slujească în noaptea Naşterii Domnului. Sărbătoarea a fost transferată pe sîmbătă, 10 ianuarie.

La slujbă s-au adunat o parte din enoriaşi, însă cu regret mulţi au lipsit. Acest lucru s-a întîmplat din cauza actelor teroriste ce au avut loc la Paris în ultimele zile. Violenţa ce s-a produs în locurile publice a speriat pe multe persoane chiar să iasă din casă.

În timpul sfintei Liturghii, săvîrşită în mod solemn, toţi enoriaşii şi oaspeţii sărbătorii s-au rugat în special pentru pace şi linişte în societatea franceză, în ţările implicate în razboaie, conflicte şi acte teroriste.

Sfînta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată de ieromonahul Iosif (Pavlinciuc) şi protoiereul Igor Trofim. Răspunsurile la strană au fost date de către corul comunităţii dirijat de ieromonahul Nicodim (Pavlinciuc).

După slujbă au răsunat colinzi, copilaşii prezenţi au recitat poezii şi au cîntat cîntece de Crăciun, primind apoi fiecare cadouri.

La agapa frăţească au participat şi studenţii de la centrul de studii ISTINA şi părintele Jacob Djeims, responsabilul adjunct al centrului ISTINA. Noi le mulţumim foarte mult pentru ospitalitatea lor.

Această sărbătoare a adus multă bucurie, pace şi linişte în sufletele celor prezenţi. Fiecare a plecat cu speranţa că Pruncul Hristos ne va ocroti de orice rău. Cuvintele din rugăciunea domnească “fie voia Ta, Doamne, precum în cer aşa şi pre pămînt”, cîntate de tot poporul, ne-au întărit şi ne-au încurajat mult.

Domnul să ne ferească de orice primejdie şi nevoie.

Sărbători fericite!!!!

Fotografii de la acest eveniment găsiţi în galeria foto.

Mai multe despre Centrul Istina / Colegiul Sf. Vasile găsiţi în continuare:

Colegiul Sfîntului Vasile 5 / le Collège Saint-Basile, care şi-a deschis porțile în septembrie 2006, este o comunitate de studenți la teologie de diferite biserici din Europa Centrală și Orientală care doresc să-şi continuie studiile la Paris și care lucrează pentru unitatea creștinilor. El este moștenitorul « Seminarului rus Sf. Vasile », fondat de dominicani în 1923, în cadrul căruia s-a născut “Centrul dominican de Studii Ruse Istina”, care, fără a renunța la scopul său inițial, îşi lărgeşte interesele sale, cuprinzînd ansamblul de întrebări ecumenice.

Colegiul Sf. Vasile găzduieşte seminariști trimişi de episcopii lor și ar putea, în viitor, să fie specialişti a unei mai bune înţelegeri între creștinii de Est și Vest. Colegiul nu este o instituție de formare, dar în baza modelului colegiilor anglo-saxone situate pe lîngă universităţi, este un loc unde trăiesc şi se roagă seminariștii care au cursuri în diferite facultăți pariziene. Capela Colegiului dă de asemenea creştinilor occidentali posibilitatea de a cunoaşte mai bine Orientul.

Colegiul Sf. Vasile a fost deschis oficial (14 ianuarie / 01 ianuarie în calendarul iulian) în ajunul Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor. Cu această ocazie, arhiepiscopul Patriarhiei Moscovei din Europa de Vest, PS Inochentie de Corsun, a prezidat Sfânta Liturghie, în prezența Cardinalului decan al Colegiului, Arhiepiscopul Fortunato Baldelli, Nunțiu Apostolic în Franța, PS Francesco Follo, observator permanent al Sfântului Scaun la UNESCO, și mulți ortodocși și catolici oaspeții.

Colegiul Sf. Vasile propune membrilor săi, în paralel cu studiile lor, numeroase întâlniri cu actori ai ecumenismului. Astfel, în anul 2006, Colegiul Sf. Vasile a fost primit de către Consiliul Pontifical pentru Unitatea Creștinilor și a participat la reuniunile semnificative inter-ortodoxe sau inter-creștine.

În perioada 2007-2008, 12 seminariști din Rusia, România, Belarus, Grecia, Estonia, sunt primiţi de Colegiu și înscriși în diverse instituţii superioare pariziene.

În perioada 2008-2009, șapte seminariști sunt găzduiţi la colegiu.

În perioada 2009-2010, patru seminariști trăiesc la Centrul Istina.

Comentarii

Articole similare