Mitropolia Moldovei așteaptă vizita delegației Patriarhiei Serbiei

La Moscova a avut loc întîlnirea dintre președintele Departamentului de Relații Externe al Bisericii Ortodoxe din Moldova, protoiereul Ghenadie Țurcanu și reprezentantul Patriarhului Serbiei în Patriarhia Moscovei, episcopul Antonie de Moravici. Întîlnirea a debutat cu slujba Sfintei Liturghii în biserica Sfinților Apostoli Petru și Pavel din incinta metocului Bisericii Ortodoxe Sîrbe.

În cadrul discuțiilor, episcopul Antonie a menționat că prezența rușilor, moldovenilor și sîrbilor la aceeași slujbă este un semn al unității în Hristos care trebuie păstrată.

La rîndul său, protoiereul Ghenadie Țurcanu, i-a făcut o invitație episcopului sîrb în Moldova, care se va concretiză într-o vizită oficială preconizată pentru luna iunie a anului în curs.

În interviul acordat pentru ”Moldova Ortodoxă”, episcopul Antonie a povestit despre viața comunității sîrbe din Moscova. Metocul Patriarhiei Sîrbești din Moscova a fost înființat în anul 2002 și reunește puținii sîrbi, urmași ai celor emigrați în Rusia țaristă, dar și pe cei veniți la muncă în anii 80-90 ai secolului trecut. Enoriașii ruși nu au fost excluși odată cu înființarea metocului, ci, dimpotrivă, sprijină comunitatea sîrbă.

În ce privește relația cu Mitropolia Moldovei și statul Republica Moldova, vlădica Antonie este optimist. ”Consider că orice doleanță a Mitropoliei Moldovei adresată Patriarhiei Sîrbe va fi îndeplinită spre binele ambelor state”, a declarat episcopul Antonie.

”Diaspora moldovenească din Moscova își cîștigă existența muncind în construcții sau restaurări. Moldovenii s-au recomandat aici ca fiind muncitori, ceea ce este o latură pozitivă. În Moscova este greu să te afirmi fără resurse financiare, dar cred că grație energiei și profesionalismului președintelui Departamentului de Relații Externe al Bisericii Ortodoxe din Moldova, protoiereul Ghenadie Țurcanu, comunitatea moldovenilor din Moscova va propăși”, a mai adăugat reprezentantul Patriarhiei Serbiei la Moscova, episcopul Antonie de Moravici.

Comunitatea moldovenilor din Moscova a dobîndit în acest an propria biserică prin strădania protoiereului Ghenadie Țurcanu. Biserica moldovenească din Moscova, datînd din secolul al XVII-lea, se află în preajma Kremlinului și este monument al arhitecturii.

Sursa: Moldova Ortodoxă

Comentarii

Articole similare