Proiectul viitoarei biserici ortodoxe ruse la Paris

Un juriu internaţional din 15 membri a ales proiectul prezentat de Biroul francez Sade (Society of Art and Developpers).

Autorul proiectului Manuel Yanowsky a imaginat o biserică ortodoxă clasică cu 5 cupole aurite, dintre care cea mai mare de 27 m (fără cruce).

Biserica este acoperită la nivelul acoperişului cu un voal imens din sticlă care va servi drept faţadă fotovoltaică pe instituţia culturală în spatele bisericii.

Cele două edificii vor fi construite pe quai Branly, foarte aproape de Turnul Eiffel, în locul clădirii Meteo France cumpărată de către Rusia şi care va fi parţial distrusă. Preţul proiectului est estimat de către autori la 34,5 millioane de euro.

Vladimir Kozhin, reprezentantul Federaţiei Ruse şi preşedintele juriului a precizat în timpul unei conferinţe de presă la ambasada Rusiei că lucrările ar trebui să demareze la începutul a. 2012. Cumpărarea terenului de 4245 m² a fost asigurată de Statul rus. Construcţia va fi finanţată de «Statul rus, Biserica ortodoxă rusă şi de sponsori ruşi şi francezi».

Proiectul lui Manuel Yanowsky a fost fost cel ales faţă de proiectul cabinetului francez Wilmotte şi rus Mosproekt, clasat pe locul doi şi cel al lui Frédéric Borel, pe locul trei.

Arhiepiscopul Marc al Patriarhiei Moscovei şi membru al juriului a estimat că proiectul este „o sinteză a tradiţiei ortodoxe şi a modernităţii”. Proiectul urmează să fie validat de către arhitecţii monumentelor naţionale şi urbane, înainte de a începe lucrările. Manuel Yanowsky a preciza că proiectul prevede de asemenea o grădină cu o suprafaţă de 3400 m². “Voalul de sticlă este simbolul tradiţiei ortodoxe, deoarece reprezintă pocrovul Maicii Domnului”, a explicat arhitectul.

În timpul unei vizite în Franţa, în toamna anului 2007, patriarhul Moscovei Alexei II mi-a exprimat dorinţa de a construi o nouă biserică ortodoxă la Paris şi preşedintele Nicolas Sarkozy a fost gata să susţină acest proiect. Catedrala A. Nevski de pe strada Daru din Paris (VIIIe), construită în 1861, a fost clasată monument istoric în 1983. Manuel Yanowsky a efectuat mai multe programe urbanistice în Alger, Brazzaville, Hambourg, Petersbourg, sau Sofia.

Mai multe în franceză aici.

Comentarii

Articole similare

2 comentarii la „Proiectul viitoarei biserici ortodoxe ruse la Paris

Comentariile sunt închise.