O nouă catedrală la Chişinău

În data de 9 octombrie 2011, în timpul vizitei patriarhale în Republica Moldova a Preafericitului Patriarh Kiril, Dl. V.V. Filat, Prim-ministrul Republicii Moldova, l-a vizitat pe Sanctiatea Sa discutînd împreună pe marginea mai multor subiecte ce ţin de relaţiile bilaterale de ordin spiritual.

La această întrevedere au participat mitropolitul Vladimir al Chişinăului şi al Întregii Moldove, mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, preşedintele Departamentului pentru Relaţii Externe Bisericeşti al Patriarhiei de la Moscova, şeful secretariatului Administrativ al Patriarhiei de la Moscova episcopul Serghie de Solnecinogorsk, vicepreşedintele Departamentului pentru Relaţii Externe Bisericeşti protoiereul Nicolae Balaşov.

Salutîndu-l pe Dl V.V. Filat, Preafericitul Patriarh Kiril a menţionat:

«Iubesc Moldova – mă simt ca acasă în sînul acestui popor ospitalier, blînd şi luminat. Astăzi am avut din nou posibilitatea să mă conving încă odată de acest lucru cînd am văzut acei ochi din care iradiază lumină, ochi plini de bunătate şi de dragoste. Am auzit cuvinte de salutare la adresa mea, la adresa vizitei mele în republica Moldova în care au fost spuse multe cuvinte cu mesaj optimist.

Aş fi dorit în prezenţa domniei Voastre să mulţumesc din inimă mitropolitului Vladimir, Întîistătătorului Bisericii Ortodoxe din republica Moldova, pentru eforturile de păstrare a unităţii Bisericii Ortodoxe, pentru crearea noilor parohii şi mănăstiri, pentru formarea şi instruirea teologică a clericilor, pentru instruirea teologilor  <…> aş fi vrut să-mi exprim dorinţa ca Înalt Prea sfinţia Sa  în calitate de Întîistătător al Bisericii Ortodoxe din republica Moldova să realizeze şi în continuare toate acele programe extraordinare de consolidare a credinţei, de iluminare a poporului moldovenesc, şi de asemenea, ca relaţia dintre Biserică şi Guvernul Republicii Moldova să se dezvolte şi în continuare. Pentru că scopurile pe care şi le pune în faţă Biserica, au o legătură directă cu latura morală şi spirituală, şi deci înseamnă că şi cu respectarea legii, cu efectivitatea muncii, cu crearea inclusiv a bunăstării materiale în ţară».

La rîndul său, V.V. Filat a mulţumit Preafericirii sale pentru vizitarea Moldovei, despre a cărei posibilitate s-a discutat în timpul întrevederii dintre conducerea de stat şi preşedintele Departamentului pentru Relaţii Externe Bisericeşti -mitropolitul Ilarion de Volokolamsk care a avut loc în luna martie a anului 2010.

Prim-ministrul Republicii a comunicat Întîistătătorului că în primăvara anului viitor este planificată începerea lucrărilor de construcţie a unei noi catedrale în oraşul Chişinău, care va deveni «un simbol al unităţii societăţii moldoveneşti».

V. V. Filat de asemenea l-a încredinţat pe Preafericitul Patriarh Kiril că guvernul are intenţia să sprijine şi în continuare predarea Bazelor Ortodoxiei în şcolile din ţară, pentru ca „elevii, copii să înveţe şi să crească cu dragoste faţă de Dumnezeu”.

La sfîrşitul întîlnirii Preafericitul Patriarh şi şeful Guvernului Rus şi-au oferit unul altuia cadouri, felicitîndu-se reciproc.

Sursa: http://www.patriarchia.ru/md/db/text/1643984.html

Comentarii

Articole similare