Pastorala episcopului Nestor al Corsunului la Învierea Domnului 2016

Pastorala Pascală a PS Nestor, Episcop de Corsun

Iubiți întru Domnul părinți, frați și surori,
Dragi clerici, Iubitori de Dumnezeu și enoriași evlavioși ai parohiilor Bisericii Ortodoxe Ruse din Franța, Spania, Portugalia și Elveția!

Hristos a Înviat!

În această noapte sfîntă și mîntuitoare aș vrea să vă felicit pe toți din toată inima cu ocazia Paștelui Domnului. Să se răspîndească pretutindeni vestea sculării Domnului din morți, să răsune tare în toate bisericile ortodoxe cuvintele salutării pascale, care să lase în inimile noastre ca un ecou multă bucurie, solemnitate, recunoștință și credință.

Acum cînd ușile altarului sunt deschise, cum să nu ne amintim de cuvintele Mîntuitorului: ”Eu sunt uşa: de va intra cineva prin Mine, se va mântui; şi va intra şi va ieşi şi păşune va afla.” (Ioan. 10 9). Mai mult ca nicicînd ne este aproape în această noapte pascală pășunea Cerească, Împărăția ce nu e de la această lume, pregătită drepților înainte de crearea lumi. Noi parcă am sta la pragul ei – nici moarte nu e, moartea a fost învinsă cu biruința – și o lumină puternică luminează calea, arătată de Domnul Însuși. Cum spune una din cîntările sărbătorii – serbăm „începătura altei vieți veșnice”. Sunt deschise în fața noastră ușile unei noi vieți. Cum va fi această nouă viață, ce va fi pentru noi Veșnicia? Ce cuvinte să găsim pentru descrierea ei? Cum spune apostolul Pavel: „Cele ce ochiul n-a văzut şi urechea n-a auzit, şi la inima omului nu s-au suit, pe acestea le-a gătit Dumnezeu celor ce-L iubesc pe El” (1 Cor. 2, 9). Poate răspunsul la această întrebare și este însăși bucuria pascală, care este pentru noi cu adevărat o reflectare a Veșniciei, un gaj pentru bunătățile viitoare, o mărturie a acelei iubiri imense și nemăsurabile pe care o are Dumnezeu pentru noi.

Iarăși și iarăți aș vrea să vă felicit pe toți cu un sentiment de recunoștință față de preoții și slujitorii eparhiei noastre – pentru dăruirea și jertfa de sine în slujirea pe care o fac, și față de enoriașii noștri – pentru faptul că nu sunt indiferenți, pentru participare jerfelnică la viața Bisericii. Fie ca pentru multe suflete parohiile noastre să fie niște corăbii a Salvării și Mîntuirii, adăpost și milă, în special în aceste zile pascale sfinte.

Hristos a Înviat! Cu adevărat a Înviat!

Nestor, episcopul Corsunului
Paris, Învierea Domnului, 2016

Comentarii

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *