Pastorală la Nașterea Domnului a Înaltpreasfințitului Antonie, Mitropolitul Corsunului și al Europei de Vest

Iubiți întru Domnul, Preasfințiți arhierei, preacucernici părinți și diaconi, monahi și monahii, dragi frați și surori!

Vă felicit din toată inima pe toți cu ocazia frumoasei sărbători a Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos!

Primele cuvinte ale Sfintei Liturghii, „Binecuvântată fie împărăția Tatălui, a Fiului și a Sfântului Duh”, ne amintesc că de îndată ce trecem pragul bisericii și începem să participăm la viața misctică a Bisericii, Domnul ne face de îndată participanți la Împărăția Sa, acolo unde nu mai funcționează nicio lege a orânduirii naturii și lumii, unde nu există nici timp, nici spațiu.

Prin puterea Duhului Sfânt, Mântuitorul ne face pe toți cei care participăm la Sfânta Euharistie să depășim limitele secolelor. În timpul Sfintei Liturghii, El nu numai că ne ajută să ne amintim marile evenimente ale istoriei biblice, ci ne oferă și posibilitatea de a le trăi, de parcă noi înșine am fi contemporani și martori ai acestor evenimente. „ Cinei Tale celei de taină, Fiul lui Dumnezeu, astăzi părtaș mă primește…” adică acum, în acest moment!

Adunați astăzi în bisericile lui Dumnezeu, cu rugăciunile noastre ne amintim de Nașterea lui Hristos. Împreună cu păstorii și regii magi, ne grăbim la ieslele din Betleem pentru a ne închina Mântuitorului, venit în această lume, pentru a-I oferi darurile noastre și pentru a-I adresa rugămințile noastre cele mai personale.

Contemplând pe Dumnezeiescul Prunc, care prin venirea Sa în lume dă omenirii speranța mântuirii, să ne rugăm Lui ca în aceaste vremuri grele să ne țină pe toți în sănătate și prosperitate, să vindece pe cei bolnavi, să mângâie pe cei suferinzi, să le dea putere și ajutorul Său de sus medicilor care luptă zi și noapte pentru a salva vieți omenești.

Iar unul din darurile noastre Mântuitorului nostru nou-născut este credința sinceră, care se manifestă mai ales prin încrederea noastră în Dumnezeu, se manifestă prin capacitatea noastră de a ne încredința milei Dumnezeiști, indiferent de împrejurări.

Fie ca Domnul milostiv și mărinimos să binecuvânteze anul care vine, ca să devină pentru noi vara bunătăților Sale (Ps. 65:12). Și fie ca dulcea bucurie a Nașterii Domnului, pe care o trăim în prezent, să ne lumineze inimile și să ne încălzească cu lumina nestingherită a Dragostei Dumnezeiești.

Cu dragoste întru Hristos,
+ ANTONIE,
Mitropolitul Corsunului și al Europei Occidentale
Exarh Patriarhal al Europei de Vest
Nașterea Domnului, 2021/2022

Comentarii

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.