Patriarhul Chiril: “Motivul acuzaţiilor împotriva Bisericii constă în poziţia Sa activă.”

Serviciul de Presă al Patriarhiei Moscovei şi a Întregii Rusii ne informează:

În cadrul programului “Cuvântul pastorului”, difuzat la 09 aprilie 2011 pe Primul Canal a Televiziunii Ruse, Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii Chiril a continuat să răspundă la întrebările telespectatorilor. Tema emisiunii a fost motivele pentru critica de astăzi asupra Bisericii. Patriarhul Chiril a reamintit de faptul că până nu demult, Biserica a fost acuzată de pasivitate. Potrivit Sanctității Sale: “Ne arătau cu degetul la alții, în special la creştinii occidental: “Uitați-vă la ei cum duc dialog cu societatea, cum sunt activi din punct de vedere misionar, cum au dezvoltat activitatea socială, modul în care se ocupă cu educaţia tinerei generații; și voi cu ce vă ocupați? Nu faceți nimic, sunteți ca maiștrii pe şantierele de construcție!”

“Dar aceste vorbe nu au venit din îngrijorare pentru eficiența activității Bisericii, ci pur şi simplu din dorinţa de a spune ceva care ar înstrăina mai multe persoane de Biserică” – a spus Sanctitatea Sa.

“Acum însă, când Biserica se angajează activ în dialogul cu societatea, când activitatea cu tinerii a ajuns la un nou nivel, când s-au realizat proiecte de mari dimensiuni sociale, se aud critici chiar mai feroce – de această dată pentru că Biserica e prea activă”,- și-a continuat șirul de idei Patriarhul Chiril, numind minciuni acuzaţiile învechite de “neputinţă” şi declaraţiile mai noi, ce vorbesc despre o Biserică bogată, bazată pe puterea de stat, care dorește să controleze pe toți și pe toate.

În opinia Sanctităţii Sale, motivul rezistenţei Bisericii nu stă în “doctrinele ideologice inconsecvente”, ci în faptul că Biserica condamnă păcatul: “Cineva răspunde la această predică şi încearcă să schimbe viaţa lui, iar altcineva spune: “Nu! Voi trebuie să vă retrageți din viața publică. Nu vreau să aud de voi. Eu sunt un păcătos, aceasta este esenţa mea, dar nu vreau ca păcatul meu să fie numit un rău.”
“În timpul istoriei Sale de 2000 de ani Biserica s-a obişnuit să îndure defăimare”, – a spus Patriarhul, reamintind că opoziţia faţă de Cuvântul Bisericii a fost în toate timpurile, chiar şi în perioada de înflorire a Ortodoxiei în Imperiul Bizantin.

“Biserica mereu va purta lumii mărturie despre bine şi rău, despre adevăr şi minciună, despre libertate şi robie, despre responsabilitate şi iresponsabilitate. Dacă vre-o dată această voce va înceta să strige, atunci oamenii vor pierde toată capacitatea de a distinge între bine şi rău, inclusiv și în societate.” – a încheiat Sanctitatea Sa.

Sursa: patriarchia.ru
Traducere: ortodoxia.md

Comentarii

Articole similare