Procesiune cu moaştele Sfintei Sofia la Eschau – Strasbourg

În 30 septembrie, ziua sărbătorii Sfintelor Pistis, Elpis şi Agapis şi a mamei lor Sofia (după calendarul iulian) a fost organizată o procesiune religioasă ortodoxă cu sfintele moaşte ale sfintelor în Biserica Sfântul Trofim din Eschau, aproape de Strasbourg.

Cu binecuvântarea Patriarhului Kirill al Moscovei şi a Mitropolitului Vladimir al Ucrainei, vecernia din 29 septembrie şi Sfânta Liturghie din 30 septembrie au fost prezidate de Arhiepiscopul Antonie de Borispol (Ucraina).

În 10 mai 777 Episcopul Remi de Strasbourg a adus de la Roma sfintele moaşte ale Sfintei Sofia, primite de la Papa Adrian I, şi le-a pus în biserica abaţială din Eschau. Tot Evul Mediu aici a fost un pelerinaj care a atras pelerini din întreaga Europă. În jurul anului 1350, biserica a primit un sarcofag gotic, unde au fost depuse sfintele moaşte. În 1632, trupele suedeze ale Generalului Hom au prădat oraşul Eschau şi au risipit sfintele moaşte. Mai rămâne astăzi, în capela sfintelor, un mic fragment din moaştele Sfintei Sofia.

Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati

www.orthodoxie.com
mitropolia.md

Comentarii

Articole similare