Sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului a fost sărbătorită la Biserica Sfintei Radegonde din Talmont-sur-Gironde

La 19 august 2020, ca în fiecare an, liturghia sărbătorii Schimbării la Față a Domnului a fost sărbătorită pentru creștinii ortodocși la Biserica Sfintei Radegonde din Talmont-sur-Gironde.

La sfânta și Dumnezeiasca Liturghie au participat : mitropolitului Jean (Renneteau) din Doubna, arhiepiscopul Bisericilor ortodoxe de tradiție rusă din Europa de Vest (al cărui sediu se află la catedrala Sfântului Alexandru Nevsky din Paris), părintele Alexandru (Brunet), responsabil de Biserica din Bordeaux, precum și părintele Iosif (Pavlinciuc) de la Catedrala Sfintei Treimi din Paris (Exarhia Patriarhiei Moscovei).

Tradiția săvârșirii sfintei Liturghii la Talmont-sur-Gironde a fost inițiată de Nicolas Ossorguine, cantor titular al parohiei și al Institutului Teologic Ortodox a Sfântului Serghie din Paris și a fost continuată de Constantin Davidoff, fost enoriaș al parohiei Sfântuli Seghie.

Liturghia Schimbării la Față se încheie la ortodocși de obicei cu tradiția sfințirii fructelor. Popoarele meridioanle aveau obiceiul să aducă la biserică struguri, simbolul tuturor produselor pământului. Împreună cu grâul, strugurii constituie „produsul” Euharistiei. Popoarele din nord, din lipsa viței de vie, aduceau mere, simbol al cunoașterii binelui și răului. În Rusia, de exemplu, țăranii nu mâncau fructe decât pe 6 august, data sărbătorii Schimbării la Față. În acea zi, ei veneau la biserică să sfințească mere roșii. Culoarea roșie este culoarea sângelui, simbolizează viața și, la fel ca în limba bască, adjectivul „roșu” în rusă înseamnă și „frumos”.

Biserica Sfintei Radegonde din Talmont-sur-Gironde datează sin secolul XI și reprezintă o biserică-cetate care a opus rezistență englezilor în timpul războiului de 100 de ani.

 

Comentarii

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *