Un om de afaceri rus a donat 70 de icoane istorice Bisericii Ortodoxe Ruse

Un om de afaceri rus a donat mai mult de 70 de icoane Bisericii Ortodoxe Ruse. Icoanele sunt inestimabile, dar au fost evaluate la 30 de milioane de ruble (1 milion de dolari).

Mogulul imobiliar Sergei Shmakov a petrecut mai bine de un an urmărind icoanele – care au fost luate din Rusia după Revoluţia Bolşevică şi în timpul celui de-la doilea război mondial. Afaceristul a vânat aşadar icoanele în case de licitaţie, magazine de antichităţi sau pieţe de vechituri.

Icoanele pe care le-a găsit şi cumpărat cuprind şi o icoană făcătoare de minuni înfăţişându-l pe “Sfântul Ioan Teologul în tăcere”, cu ucenicul iubit al Mântuitorului care are degetele pe buze şi un înger şezând lângă umărul lui şi privind Evanghelia pe care o scrie.

Într-o ceremonie desfăşurată în 4 octombrie, Ministrul Culturii din Rusia Alexander Avdeyev l-a lăudat pe Shmakov pentru donaţia lui. “Ajutorul vostru este dovada unui mare patriotism. Puteaţi să vă cheltuiţi banii pe orice, pe dezvoltarea afacerilor spre exemplu, dar dumneavoastră aţi înapoiat Rusiei un tezaur sacru şi cultural şi artistic inestimabil”.

În 2009, Muzeul de Stat al Rusiei din Sankt Petersburg a împrumutat o icoană din secolul al XIV-lea cu Maica Domnului intitulată Fecioara de la Toropets, unei biserici construite de Shmakov într-un cartier din Moscova.

Sursa: www.doxologia.ro

Comentarii

Articole similare