Lansarea cărții patriarhului Bartolomeu la editura CERF (Paris)

În dimineaţa zilei de astăzi, 12 aprilie 2011, la editura CERF din Paris, patriarhul ecumenic Bartolomeu a prezentat cartea sa « Întâmpinarea Tainei. Înţelegerea creştinismului ortodox astăzi » (« A la rencontre du mystère. Comprendre le christianisme orthodoxe aujourd’hui »).

Evenimentul i-a adunat pe mai mulţi arhierei, preoţi, teologi şi jurnalişti ortodocși şi catolici. Printre episcopii adunaţi a fost mitropolitul Emmanuel (Patriarhia Ecumenică), arhiepiscopul Gabriel (Arhiepiscopia Bisericilor Ruse în Europa Occindentală – Exarhatul Patriarhiei Constantinopolului), episcopul Mihail (Biserica Ortodoxă Rusă din afara graniţelor – Patriarhia Moscovei), episcopul Luca (Patriarhia Sârbă), episcopul Marc (Patriarhia Română), precum şi mulţi alţi mitropoliţi, arhiepiscopi şi episcopi ai patriarhiei Constantinopolului.

Sanctitatea Sa, patriarhul Bartolomeu a mulţumit editurei CERF, arhimandritului Iov Ghencea (traducătorul în franceză), diaconului Ioan Crizavgis (biograful patriarhal) pentru osteneala depusă la apariţia cărţii.

Cartea sa, a mărturisit patriarhul, a unit mai multe generaţii de teologi ortodocși greci, ruşi, francezi, depășind hotarele timpului şi a limbilor.

Vorbind despre structura cărţii, patriarhul a menționat că ea este împărţită în trei părţi. În prima este vorba despre rolul şi perspectiva istorică a Partiarhiei Ecumencie, în a doua despre importanţa şi formele dialogului cu lumea creştină, interreligiosă, şi secularizată, iar în a treia lucrarea scoate la lumină valoarea Credinţei şi a Libertăţii.

Un punct aparte a fost consacrat problemelor acute cu care se confruntă lumea ortodoxă de astăzi. El a arătat că Biserica ortodoxă, prin intermediul eparhiilor, parohiilor, mănăstirilor şi a fiecărui creştin în parte, are responsibilitatea să transforme lumea înconjurătoare. «Noi suntem optimiști faţă de viitorul nostru. Însă fără ajutor reciproc și pocăință nu se poate construi viitorul. Noi reunim natura dacă dorim şi pledăm pentru a ne reuni cu natura divină. Nu este prea tîrziu să reacţionăm, să ne transformăm şi să transformăm lumea înconjurătoare. Lumea are capacitatea de a se vindeca», a spus în încheire patriarhul.

După lansarea cărţii toţi au fost invitaţi la o recepţie, care a avut loc pe terasa editurii CERF, de unde invitații au avut ocazia să admire priveliştea minunată a Parisului.

Cartea poate fi procurată în magazinul editurii CERF la adresa : 29 bd La Tour-Maubourg, 75007, Paris.

Vedeți mai multe imagini în galeria foto.

Comentarii

Articole similare