O relicvă donată Seminarului ortodox rus din Franţa

Sâmbătă, 9 aprilie 2011, de sărbătoarea Laudei Maicii Domnului, Congregaţia Surorilor Ajutătoare (la Congrégation des Sœurs Auxiliatrices) a transmis în mod solemn Seminarului ortodox rus din Epinay-sous-Sénart o relicvă cu unul din spinii din Sfânta Coroană de spini a Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Relicva a fost înmânată în timpul Sfintei Liturghii, săvârşită în această zi de PS Nestor, episcopul Corsunului, la capela Seminarului.

La sfârşitul Litughiei, sora Genevieva Médievielle, economist general al Congregaţiei şi ex-vice-rector al Institutului catolic din Paris, a citit decizia Consiliului Congregaţiei de a dona relicva Seminarului ortodox rus. Episcopul Nestor a mulţumit surorilor pentru încredere faţă de eparhia Corsunului şi pentru darul fără de preţ.
Surorile au mai donat Seminarului nişte documente vechi şi contemporane despre istoria acestui spin al Coroanei de spini.

La ceremonie au asistat PS Éric de Moulins-Beaufort, episcop auxiliar al Parisului şi reprezentanţi ai Consiliului municipal al oraşului Epinay-sous-Sénart.

Coroana de spini, păstrată actualmente în catedrala Maicii Domnului (Notre-Dame) din Paris, număra circa şaptezeci de aşchii. Pe parcursul ultimului mileniu spinii au fost oferiţi în dar diferitor biserici şi mănăstiri din ţările creştine, la început de către împăraţii bizantini, apoi de către regii francezi.

Surorile Congregaţiei au primit relicva în dar de la cardinalul König, arhiepiscop de Viena, în 1960. Anterior, relicva se aflase la Paris, dusă în 1790, în plină revoluţie la Praga, apoi la Viena.

Această relicvă va fi accesibilă pentru închinarea credincioşilor după Liturghii în paraclisul Seminarului.

În această biserică se află de asemenea o parte din moaştele Sfintei Genevieva, oferită eparhiei Corsunului în iulie 2010 de către PS Jean-Yves Riocreux, episcop de Pontoise.

Detalii în franceză: www.egliserusse.eu

Comentarii

Articole similare