Astăzi este lăsatul secului pentru Postul Naşterii Domnului

Postul Naşterii Domnului a fost rânduit de Biserică pentru a pregăti pe credincioşi spre cuviincioasa întâmpinare şi serbare a marelui praznic al naşterii cu trup a Mântuitorului Iisus Hristos. El aduce aminte creştinilor de patriarhii şi drepţii din Vechiul Testament, care au petrecut timp îndelungat în post şi rugăciune, în aşteptarea şi cu nădejdea venirii lui Mesia – Izbăvitorul. Acest post începe în 28 noiembrie şi se încheie în ajunul praznicului, pe 6 ianuarie.

Postim de carne, ouă și brânză. Lunea, Miercurea și Vinerea mâncăm bucate fără ulei și fără vin. Marțea și Joia se dezleagă la untdelemn și vin.

Dacă în zilele de Luni , Miercuri și Vineri prăznuim vreun sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră (+) , mâncăm untdelemn și bem vin; iar de va cădea hramul bisericii sau sărbătoare însemnată în calendar cu cruce roșie (+) , atunci dezlegăm și la pește. Marțea și joia mâncăm pește, untdelemn și bem vin, când cade în aceste zile: vreun sfânt mare, hramul sau sărbători cu roșu.

În ziua de ajun se mănâncă tocmai seara și anume: grâu fiert îndulcit cu miere, poame, covrig sau turte din făină, căci cu semințe a ajunat Daniil proorocul și cei trei tineri din Babilon, care au închipuit – mai înainte – Nașterea lui Hristos. La Crăciun, în orice zi ar cădea mâncăm de dulce.

Prin post, prin limitarea cantității de hrană, precum și a plăcerilor, credinciosul se împotriveste legii păcatului și-L introduce pe Dumnezeu în viața sa. Îsi dorește ca nimic să nu mai fie fără voia Sa. Iar această dorință aduce adevarata odihnă.

Vă dorim Pace și binecuvântare în suflete şi familii!

Post ușor şi cu foloase duhovniceşti!

Sursa: www.ortodoxia.md

Comentarii

Articole similare