Colocviu internaţional dedicat lui Berdiaev în Franţa

În perioada 13 – 14 aprilie, în Franţa, la Castelnaudary va avea loc un colocviu internaţional dedicat marelui teolog Nicolae Berdiaev.

La acest colocviu va fi analizată personalitatea, viaţa, opera şi teologia acestui gânditor creştin, unul dintre cei mai mari oameni ai secolului 20.

Aristocrat rus care a ales mişcarea revoluţionară şi marxismul la începutul secolului 20, Berdiaev a refuzat bolşevismul şi socialismul care neagă persoana, libertatea şi spiritul. S-a apropiat de Biserica ortodoxă, lângă care a rămas până la moarte.

Expulzat în 1922, el a locuit la Berlin, apoi la Paris, unde a colaborat cu numeroşi intelectuali de talie mondială la revista Esprit. El a înfiinţat o Academie de filosofie religioasă, a condus revista La Voie (Calea) şi Editura YMCA Press.

Opera sa centrată pe libertate, etica creaţiei, persoană şi duh este o critică a modernităţii, a spiritulul burghez şi a spiritului tehnicist şi maşinist al epocii sale.

A murit la Clamart în 1948. Filosofia sa religioasă integrează creaţia într-o lucrare a Duhului, examinând orizonturile temporale ale celei de-a 8-a zi şi dând sens tragediei umane în adâncul libertăţii lui Dumnezeu. Istoria însăşi este expresia şi căutarea divino-umanităţii.

www.doxologia.ro

Comentarii

Articole similare