Cuvânt de felicitare cu ocazia începerii Festivalului de Film Ortodox „Întâlnirea”

În perioada 21 – 26 februarie 2014, în or. Obninsk, regiunea Kaluga din Rusia, a început cea de-a IX-a ediţie a Festivalului de Film ortodox “Întâlnirea”. Programul şi detalii despre festival găsiţi pe pagina oficială a festivalului: http://www.vstrecha-obninsk.ru/

În perspectivă lucrările acestui festival vor continua şi în Franţa începând cu luna octombrie 2014.

Publicăm în continuare un cuvânt de felicitare din partea eparhiei Corsunului:

Dragi organizatori, participanţi şi oaspeţi ai festivalului de film ortodox „Vstrecea” (rom. Întâlnirea), vă salut cordial cu ocazia sărbătorii Întâmpinării Domnului, la fel şi cu începutul lucrărilor festivalului.

Festivalul de film are o sarcină importantă – prin intermediul tehnologiilor contemporane să faciliteze Întâlnirea omului cu Dumnezeu.
După cum în faţa organizatorilor, participanţilor şi a autorilor de film, atât şi în faţa spectatorilor apar foarte multe întrebări enigmatice : Câtă responsabilitate au regizorii, scenariştii, artiştii nu doar în faţa societăţii, dar şi în faţa lui Dumnezeu ? Care filme trebuie şi se poate de considerat demne de atenţie, laudă, premii ?

Întrebările etice care sunt parte componentă a cinematografului, partea  spirituală a personajelor şi a filmelor, la fel trebuie să-şi găsească un răspuns: Unde este acea limită când vinderea biletelor devine mai importantă decât dialogul cu publicul, unde este acea limită când venitul devine mai important decât creaţia, când onorariile devin mai importante decât principiile?

Sarcina pusă nu este una uşoară, întrebările sunt întemeiate şi demne de un răspuns profund şi bine gândit, atât din partea cinematografiştilor, cât şi a reprezentanţilor guvernului, ştiinţei şi a Bisericii. Sper că acest Festival de film va contribui la conştientizarea întrebărilor apărute, va fi un pas înainte în această direcţie, va contribui la formularea multor răspunsuri demne, valoarea cărora nu este limitată de timp, spaţiu, atribute naţionale.

Vă doresc ajutorul Domnului şi succese pentru acest festival, sperând că ecourile pozitive şi rezultatele lui vor fi reflectate şi pe teritoriul francez.

Iermonah Iosif (Pavlinciuc), cleric al eparhiei Corsunului.
Paris, 20 februarie 2014

Comentarii

Articole similare