(Foto) Franţa: Hramul Bisericii Sfântului Duh din Clamart

Pe 24 iunie 2013, Biserica Sfântului Duh din Clamart a îmbrăcat straie de sărbătoare şi şi-a marcat ziua hramului.

Sânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată de către 4 preoți: ieromonahii Ioan Baron, Nicodim şi Iosif Pavlinciuc, precum şi protoiereul Igor Tofim.

Răspunsurile la strană au fost date de către doua coruri : unul condus de monahia Valentina (Ciunciuc) şi altul de dirijoarea parohiei Sfântului Serafim de Sarov din Mongeron – Irina Fanina.

Atmosfera sărbătorii i-a cuprins pe toți cei ce au venit la această slujbă. Enoriaşi de diferite etnii, de la diferite parohii ortodoxe pariziene şi de la cele din suburbiile capitalei franceze s-au rugat împreună, înălţând cântări duhovniceşti şi împărtăşind o bucurie deosebită.

Slujba a început cu sfinţirea apei, ceasurile şi Dumnezeiasca Liturghie. Alesele cântări liturgice au înfrumuseţat serviciul divin.

După slujba toți cei prezenți au împărțit agapa frateasca pregătită cu osârdie de prietenii casei lui Berdiaev.

  

Dorim să amintim că Nicolai Berdiaev (1874-1948) a donat casa sa din Clamart, în care s-a instalat în anii ’30 ai secolului XX, eparhiei Corsunului. Paraclisul Sfântului Duh a fost fondat în anii ’50 la stăruinţa şi cu binecuvântarea mitropolitului Nicolai Eremin (1892-1985). Iconostasul din paraclis a fost pictat de călugărul Grigorie Krug la începutul anilor ’60.
Pe parcursul anilor în biserică au slujit arhimandriţii Siluan Strijkov, Basranufii Ferrier şi Gheorghii Wostrel, egumenul Cronid, protoiereii Vladimir Feodorov şi Nicolai Ozolin.

Din 2006 răspunzător de această bisericuţă şi casa lui N. Berdeaev este ieromonahul Iosif Pavlinciuc. Pravila de seară şi de dimineaţă, mezonoptica şi alte slujbe bisericeşti se oficiază aproape în fiecare zi, iar liturghia este săvârşită o data pe an de ziua hramului bisericii – ziua Sfântului Duh.

  

Mai multe fotografii de la acest eveniment găsiţi în albumul foto.

Comentarii

Articole similare