Hram la biserica Sfântului Duh din Clamart

În data de 13 iunie, de ziua Sfântului Duh, paraclisul din casa lui N. Berdeaev din Clamart şi-a serbat hramul. Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a început la ora 9.30 şi a fost săvârşită de ieromonahul Iosif Pavlinciuc, împreună cu ieromonahul Nicodim Pavlinciuc şi preotul Nicolai Nichişin.

La această sărbătoare deosebită a participat şi onoratul oaspete protoiereul Mihail Osorghin, enoriaşi şi pelerini din Roma, Paris şi împrejurimi.

Corişti de la biserica Sfântului Serafim de Sarov din Montgeron şi de la alte biserici ortodoxe pariziene, sub dirijarea d-nei Irina Fanina, au conferit o atmosferă de rugăciune, umilinţă şi bucurie duhovnicească. Alesele cântări liturgice au înfrumuseţat serviciul divin.

La sfârşitul Sfintei Liturghii, părintele Iosif i-a felicitat pe toţi preoţii, enoriaşii prezenţi cu ocazia hramului, dorindu-le mulţi ani cu bucurii duhovniceşti.

După Sfânta Liturghie toţi au împărţit bucuria comună la agapa de sărbătoare organizată în curtea bisericii. Veşnica pomenire s-a cântat întemeietorilor bisericii, preoţilor care au slujit de-a lungul anilor şi care au păstrat acest locaş sfânt până astăzi.

Dorim să amintim că Nicolai Berdiaev (1874-1948) a donat casa sa din Clamart, în care s-a instalat în anii ’30 ai secolului XX, eparhiei Corsunului. Paraclisul Sfântului Duh a fost fondat în anii ’50 la stăruinţa şi cu binecuvântarea mitropolitului Nicolai Eremin (1892-1985). Iconostasul din paraclis a fost pictat de călugărul Grigorie Krug la începutul anilor ’60.

Pe parcursul anilor în biserică au slujit arhimandriţii Siluan Strijkov, Basranufii Ferrier şi Gheorghii Wostrel, egumenul Cronid, protoiereii Vladimir Feodorov şi Nicolai Ozolin. Din 2006 răspunzător de această bisericuţă şi casa lui N. Berdeaev este ieromonahul Iosif Pavlinciuc. Pravila de seară şi de dimineaţă, mezonoptica şi alte slujbe bisericeşti se oficiază aproape în fiecare zi, iar liturghia este săvârşită o data pe an de ziua hramului bisericii – ziua Sfântului Duh.

Fotografii de la acest eveniment găsiţi AICI.

 

Comentarii

Articole similare