Hramul comunităţii ortodoxe a Sfinţilor mucenici Boris şi Gleb din Grand Canaria

La 15 mai, în ziua Sfinţilor mucenici Boris şi Gleb din Las Palmas, comunitatea ortodoxă de pe insulele Canare a Bisericii Ortodoxe Ruse şi-a marcat aniversarea de opt ani.

În ajun, luni seara, în biserica Ermita Espiritu Santo a  frăţiei catolice (cofradia Buen Fin) din Las Palmas a avut loc vecernia cu sfinţirea mică a apei. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de ieromonahul Iosif Pavlinciuc, secretarul comunităţilor moldoveneşti din eparhia Corsunului, împreună cu iereul Fabian Modernell, responsabilul bisericii Sf. Nicolae, a eparhiei Spaniei şi Portugaliei, a Patriarhiei Constantinopolului. Horul a fost dirijat de emeritul regent al emigraţiei ruse, cititorul Constantin Malinin.

După terminarea vecerniei, în casa lui Miguel Rodriguez Diaz de Quintana, şeful frăţiei catolice Buen Fin, a fost inaugurată expoziţia « Eu sunt ortodox». Cărţi teologice, veşminte bisericeşţi şi icoane din sec.  XVIII-XXI, au atras atenţia vizitatorilor. La expoziţie au fost prezentate de asemenea tablouri şi icoane ale pictoriţei Galina, care trăieşte pe insulă. Numeroase fotografii au servit drept dovadă a scurtei , dar bogatei vieţi a comunităţii. Toţi cei prezenţi la expoziţie au gustat ulterior bucatele propuse în cadrul agapei frăţeşti.

O grupă de iniţiativă a comunităţii a vizitat pe cel mai bătrân locuitor rus al insulei, veteran al celui de-al doilea război mondial, Xenia Semionovna Riazanova, felicitând-o cu ocazia hramului comunităţii şi a Marii Biruinţe.

PS Nestor, episcopul Corsunului, protoiereul Andrei Cordocikin, responsabilul bisericii Mântuitorului Hristos din Madrid şi secretarul eparhiei de Saransk, arhimandritul Feofan (Danikov) au adresat mesaje d efelicitare comunităţii ortodoxe a Sf. Mucenici Boris şi Gleb.

Fotografii sunt publicate pe pagina de facebook a p. Fabian 

Mai multe fotografii vedeţi AICI.

Date istorice

La 15 mai 2004, la iniţiativa lui Eugen Diaducenko,  iereul Andrei Cordocikin, cu binecuvântarea PS Innokentie (Vasiliţev), a săvârşit prima liturghie ortodoxă pe insulă. La Sfânta Liturghie au fost prezenţi locuitorii ortodocşi de pe insulă şi marinarii ruşi, aflaţi în oceanul Atlantic. Din acest moment pe insulă are loc regulat Sf. Liturghie săvârşită de clericii eparhiei Corsunului şi de oaspeţii preţi care vizitează insula.

 

Comentarii

Articole similare