Icoana Maicii Domnului cu trei maini sau Panaghia Tricherousa

Mâine, 25 iulie, biserica pomenește icoana Maicii Domnului cu trei mâini, numită în grecește Panaghia Tricherousa. Această icoană foarte veche, aflându-se în prezent la Mănăstirea Hilandar din Muntele Athos, are o istorie neobișnuită și tulburătoare.

De unde a apărut a treia mână și cui aparține ? Potrivit tradiţiei, aceasta era a Sfântului Ioan Damaschin, sfetnicul califului musulman al saracinilor, Ualid (705-715).

Era în toi erezia iconoclaştilor (cei care susţineau că icoanele sunt idoli şi nu trebuie să ne închinăm lor), iar Sfinţii Părinţi combăteau învăţăturile lor greşite, cu preţul vieţii sau cu alte suferințe și traume fizice.

Sfântul Ioan Damaschin după ce a ţinut cuvântări pentru apărarea icoanelor, a fost acuzat de trădare înaintea califului Damascului, de către împăratul iconoclast Leon al III-lea Isaurul (717 – 740). Iconoclaştii i-au tăiat public mâna dreaptă, ca să nu mai poată scrie atât de frumos despre Sfintele Icoane. Atunci Sfântul Ioan şi-a luat mâna tăiată şi a mers în faţa acestei icoane rugându-se cu lacrimi Maicii Domnului să îl vindece. În vis, pe când dormea, Sfântul Ioan a fost vindecat de Maica Domnului, mâna lipindu-i-se la loc. Drept mulţumire, Sfântul Ioan Damaschin a adăugat la icoana Maicii Domnului o mână din argint, în partea de jos a icoanei, ceea ce dă impresia că Maica Domnului are o a treia mână. De atunci, icoanei i-a rămas numele astfel şi face minuni de vindecare.

Icoana Maicii Domnului a fost dăruită în secolul al XIII-lea Sfântului Sava, primul Arhiepiscop al Serbiei, care venise în pelerinaj la Muntele Athos şi care a dus-o apoi cu sine în Serbia. Dar, în chip minunat, în timpul unei răscoale civile din Seria, în timpul domniei Regelui Urosh al V-lea, icoana s-a întors singură la mănăstirea Hilandar din Muntele Athos. Credincioşii puseseră Icoana pe spinarea unui măgar care a ştiut unde trebuie dusă – aşa a binevoit să arate Dumnezeu supunerea animalelor faţă de El.

De atunci, Icoana a rămas la Hilandar, unde este cinstită ca “egumen”, toţi călugării luand binecuvântare de la ea pentru orice ascultare.
Mai demult, la Mănăstirea Hilandar, călugării au început să se certe între ei care să fie stareţ. În acel momet, icoana Maicii Domnului Tricherousa a plecat singură, de unde se afla mai înainte, şi s-a aşezat în scaunul de stareţ. Un călugar pustnic, cu viaţă sfântă, care era în trecere pe la mănăstirea lor, le-a spus celor de acolo următoarele: „De acum înainte, pentru a evita mâhnirea şi cearta, niciun stareţ nu va mai fi ales în Mănăstirea Hilandar, din moment ce însăşi Maica Domnului ocupă această poziţie şi conduce mănăstirea”.

O copie a aceste icoane se află la Mănăstirea Neamţ, în biserica cu hramul „Sfântul Gheorghe”, fiind adusă aici de cuviosul Paisie de la Neamţ, stareţ al Mănăstirii între anii 1779 -1794. Pictura de argint a icoanei Maicii Domnului cu trei mâini a fost restaurată în anul 1866, în timpul stareţului Tihosmotei, de monahul Agapie Zugravul. Această icoană s-a folosit în multe procesiuni pe vreme de secetă, de aceea i se mai spune icoanei şi „aducătoarea de ploaie”. Tricherousa vindecă adesea şi boli incurabile, importantă este credinţa puternică şi sinceră cu care este rugată Maica Domnului.

 
Film despre icoanele Maicii Domnului făcătoare de minuni de pe Muntele Athos

Comentarii

Articole similare