Liturghie ortodoxă în cinstea Sfinţilor Chiril şi Metodie la Roma

Biserica Ortodoxă celebrează an de an pe Sfinţii întocmai cu apostolii Chiril şi Metodie, apostolii slavilor. Originari din Tesalonic, cei doi frați au devenit misionari creştini printre slavii din Moravia şi Pannonia.

Viața lor e legată de Roma, deoarece anume în acest oraș au ajuns Chiril și Metodie cu traducerea cărților evanghelice în limba slavonă. Aici i-a întâmpinat papa Adrian al II-lea (867 – 872), care i-a binecuvântat în începuturile lor și a poruncit ca aceste cărți traduse să fie păstrate în bisericile din Roma. În acea perioadă în biserica Santa Maria Maggiore a fost săvârșită prima Liturghie în limba slavonă.

La 24 mai 2011, după mai bine de o mie de ani, în biserica Santa Maria Maggiore au răsunat din nou rugăciuni în limba slavonă bisericească, în cinstea Sfinţilor Înctocmai cu Apostolii, Chiril şi Metodie.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită de arhiepiscopul Marc Egorievsk, directorul executiv al instituțiilor Patriarhiei Moscovei din străinătate, împreună cu episcopul Nestor al Corsunului, responsabil de comunitățile ortodoxe ruse din Italia, arhiepiscopul Alexandr Pereiaslav-Hmelnițchii, reprezentantul Bisericii ortodoxe Ukrainene, la fel și mulți alți preoți ortodocși din Roma.

Arhiepiscopul Marc a săvârșit apoi un moleben la moaștele Sfântului Chiril, în biserica Sfântul Clement.

În seara aceleiași zile,  cu ocazia serbării numelui Patriarhului Kiril, a avut loc un concert în biserica Sfintei Mucenițe Ecaterina din Roma.

 

Comentarii

Articole similare