Locul Botezului lui Iisus Hristos la Iordan este deschis de acum tuturor pelerinilor

Pelerinii încep să revină la locul tradiţional al botezului lui Iisus de pe râul Iordan. Israelul a îndepărtat minele de teren după 40 de ani, procedând la îmbunătăţiri în zonă, deşi sârma ghimpată şi soldaţii înarmaţi atestă încă trecutul tensionat al zonei, informează Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

„Este un loc foarte sensibil politic şi religios şi este de o importanţă mare atât pentru creştini, cât şi pentru evrei”, a declarat locotenent-colonelul de la departamentul de Administraţie Civilă, care supervizeaza proiectul. Tradiţia evreiască menţionează acest loc odată cu mutarea israeliţilor din trecut în Ţara Promisă, urmare a exodului din Egipt.

Situat într-o zonă militară închisă a West Bank, la câţiva kilometri de Ierihon, sit-ul Qasr el Yahud a fost respectat încă din secolul al patrulea sau al cincilea, ca fiind locul unde Iisus a fost recunoscut de Sfântul Ioan Botezătorul ca Mesia. Acesta a fost marcat în al şaselea secol de Harta Madaba, un mozaic prezent în pardoseala unei biserici bizantine timpurii descoperite în Madaba, Iordania.

Vizitatorii s-au triplat din 2004, ajungând la aproape 60.000 în 2010 şi la aproximativ… 44.000 în primele patru luni ale anului 2011, a spus managerul sitului, care lucrează în administraţia civilă şi care are jurisdicţie asupra sitului.

În timp ce israelienii susţin că Botezul lui Iisus a avut loc pe partea lor de râu, iordanienii insistă asupra a câţiva metri prezenţi pe partea proprie. Papa Benedict al XVI-lea a vizitat situl de pe partea iordaniană a râului, în 2009, dar nu a sprijinit deschis ideea acestei părţi a râului. Iordanienii au excavat partea pe care o deţin şi au descoperit rămăşiţele Betaniei, după cum se menţionează în Evanghelii, a declarat un ghid turistic israelian şi arheolog din zonă.

Accesul la Qasr el Yahud a oscilat de-a lungul timpului. Acesta s-a deschis pentru câteva luni în vara anului 2000, atunci când pelerinii îl puteau vizita, cu o participare şi pregătire prealabilă din partea armatei, a declarat managerul sitului. La izbucnirea intifadei (rezistenţei palestiniene) din 2001, situl a fost închis din cauza lipsei de vizitatori, a mai spus el. Sub escortă militară, pelerinii veneau doar pentru ceremoniile religioase din timpul Bobotezei ortodoxe, de Buna Vestire catolică şi de Paştele ortodox. Din luna septembrie a anului trecut, situl s-a deschis pentru vizitatori zilnic, cu excepţia zilei de vineri, cu o programare prealabilă la administraţia sitului.

Sursa şi continuare pe lacasuriortodoxe.ro .

Comentarii

Articole similare