Moldova: proteste împotriva Legii Cultelor şi a legalizării islamului

Sute de credincioşi au participat astăzi, 18 mai 2011, la o acţiune de protest faţă de actuala Lege a cultelor şi a înregistrării Ligii Islamice. Acţiunea s-a desfăşurat în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău şi a fost organizată de mai multe Asociaţii ortodoxe din Republica Moldova.

Protestatarii sunt îngrijoraţi de lacunele din Legea cultelor, adoptată încă în anul 2007 şi au cerul Guvernului revizuirea acestei legi care la momentul actual permite practic oricărui grup religios înregistrarea oficială în ţara noastră. «Pentru evitarea înregistrării unor organizaţii religioase cu caracter distructiv, care ar pune în pericol siguranţa cetăţenilor şi a statului Republica Moldova, în virtutea faptului că Ortodoxia este confesiunea majoritară în ţara noastră, precum şi pentru apărarea valorilor spirituale strămoşeşti. Totodată, suntem nedumeriţi de recenta legalizare a musulmanilor, fapt care a dus la un şir de nemulţumiri şi reacţii în societate.», comunică Alianţa Asociaţiilor Ortodoxe.

Detalii şi fotografii aici.

Tot astăzi acţiuni de protest au avut loc în or. Bălţi, la iniţiativa episcopului Marchel de Bălți şi la Ungheni, unde s-a desfăşurat un protest paşnic în stare de rugăciune. Mai multe pe eph.md.

Acceaşi îngrijorare faţă de înregistrarea Ligii islamice în Moldova a fost exprimată printr-un comunicat de Eparhia de Cahul și Comrat, Găgăuzia: ”Intrarea islamului pe arena religioasă va afecta, în primul rînd,  minoritățile etnice din zona sudică a țării, bunaoară, populația gagauză, care va fi pusă în situația de a-și revendica iarăși creștinismul în fața prozeliților ce nu se vor lăsa așteptați. În condițiile în care identitatea și demnitatea etnică a găgăuzilor abia de două decenii a căpătat o posibilitate de autodeterminare, prozelitismul islamic ar putea crea situații de conflict în zonă”, informează ortodox.md.

Comentarii

Articole similare