Pastorala Înaltpreasfințitului Mitropolit Nestor al Corsunului și al Europei Occidentale la Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos

Preasfințiți arhipăstori, păstori, diaconi, monahi și monahii,
frați și surori, iubiți întru Domnul!

În această noapte sfântă de Nașterea Domnului, suntem chemați să ne sculăm, să mergem la Betleem și să-L slăvim pe Domnul. Pentru că pentru noi S-a deşertat pe Sine, chip de rob luând, făcându-Se asemenea oamenilor, şi la înfăţişare aflându-Se ca un om (Fil. 2,7).

La cine altcineva să mergem în afară de El? Viața noastră atât de mult s-a schimbat, încât se pare că nu a mai rămas nimic de încredere, stabil sau plin de adevăr.

Vă amintiți când apostolul Petru a exclamat în numele tuturor ucenicilor: Doamne, la cine ne vom duce? Tu ai cuvintele vieţii celei veşnice. (Ioan 6, 68).

În peștera din Betleem încă nu sunt cuvinte ale vieții veșnice. Dar acolo îl vom găsi pe Hristos Însuși.

În peșteră e întuneric, e frig, doar aburii proveniți de la respirația animalelor. În timp ce Pruncul Dumnezeiesc doarme în iesle, animalele stau liniștite, auzim doar un ușor foșnet de paie. Astfel era cândva în împrejurimile Betleemului. De la această conștinetizare, de la această contemplare a acestei scene, în inima noastră reînvie speranța și bucuria, iar în suflet se stabilește pacea.

În ultima Sa discuțiue cu ucenicii, Mântuitorul a spus: Pace vă las vouă, pacea Mea o dau vouă, nu precum dă lumea vă dau Eu. (Ioan 14, 27).

Desigur, nu așa ca în lume… E destul doar să ne poticnim ușor spre frământarea acestei lumi, să cădem în acest vârtej de vrăjmășie și imediat ne pierdem capacitatea de a-L auzi pe Hristos. În timp ce El ne spune: Să nu se tulbure inima voastră, nici să se înfricoşeze. (Ioan 14, 27).

Fie ca pacea lui Hristos să fie cu voi, iubiții mei.

Vă cunosc eforturile și rugăciunile voastre, știu, cât de mult faceți pentru a rămâne oameni, pentru a păstra fraternitatea și iubirea în parohiile și comunitățile noastre, pentru a-i primi pe toți cei care vin la noi, având nevoie de ajutor și sprijin.

Fie ca Nașterea lui Hristos, această sărbătoare a Luminii, să ne întărească pe noi toți în viața noastră, în slujirea noastră, în rugăciunea noastră. Dragostea este mai puternică decât răutatea, este mai puternică decât moartea. Dumnezeu este cu noi și El nu ne va abandona.

Sărbători fericite ! La mulți ani !
+Nestor,
Mitropolitul Corsunului și al Europei Occidentale

Comentarii

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *