Pelerinaj ortodox la Chartres cu ocazia Acoperământului Maicii Domnului

Ieri, 14 octombrie 2011, de ziua Acoperământului Maicii Domnului, mai mulți pelerini ortodocși de la diferite biserici ai eparhiei Corsunului au participat la Sfânta şi Dumnezeiască Liturghie, săvârșită de ieromonahul Nicodim (Pavlinciuc) în catedrala Maicii Domnului din or. Chartres (în franceză Notre-Dame de Chartres).

În această frumoasă zi de vineri, enoriași ortodocși din diferite orașe și țări europene s-au organizat și au efectuat un pelerinaj la Epitaful sau Acoperemântul Maicii Domnului, aflat în catedrala din orașul Chartres. Unii au venit cu trenul de la Paris, alții cu mașina proprie sau cu microbusurile puse la dispoziție de biserica Sfântului Serafim de Sarov din Montgeron şi biserica Sfinţilor trei Ierarhi din Paris.

În jurul orei 9.00 a început Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în cripta catedralei, unde se păstrează o părticică din Acoperământul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Coriști de la mai multe parohii ortodoxe pariziene, sub dirijarea d-nei Irina Fanina, au înfrumusețat slujba divină cu alese cântări duhovnicește închinate Maicii Domnului.

Pelerinii s-au rugat îmreună, au aprins lumînări pentru cei apropiați, au avut posibilitate să se Mărturisească și să se Împărtăşească cu Sfintele şi de Viaţă Dătătoarele Taine a lui Hristos.

După sfânta Liturghie, pelerinii au săvârșit un Te-Deum la Acoperământul Maicii Domnului, situat în partea stîngă a catedralei. Ei au avut posibilitate să se închine și să se apropie de această sfințenie, să se roage și să ceară ajutorul și ocrotirea Maicii noastre Cerești.

Situată la 80 de km la Sud-Est de Paris, catedrala Notre-Dame de Chartres este considerată catedrala gotică cea mai reprezentativă, cea mai completă și mai bine păstrată (majoritatea sculpturilor, vitraliilor sunt originale). Construită la începutul secolului XIII, pe ruinele precedentei catedrale romane distruse de un incendiu în 1194, catedrala este clasată ca monument istoric în patrimoniul mondial de UNESCO (1979).

În secolul al IX-lea, împărăteasa bizantină Irina aduce în dar împăratului occidental Carol cel Mare, numit cel Pleșuv, două sfințenii: hitonul lui Hristos și acoperemântul Maicii Domnului.

Hitonul Domnului se află și se păstrează în orașul Argenteuil. Omoforul Maicii Domnului este oferit în 876 de împărat orașului Chartres. Special pentru el a fost construită catedrala Notre-Dame.

În acest voal Maica Domnului a născut și hrănit pe Hristos. În pofida incendiilor, cum a fost de exemplu cel din 1194 când biserica a fost distrusă, pocrovul a rămas intact.

Tot aici, în cripta bisericii se păstrează și o fântână adâncă, în care erau ținuți martirii creștini, care au pătimit pentru Hristos.

Vă invităm să vedeți mai multe fotografii în galeria foto.

       

Comentarii

Articole similare