Predică în duminica a 6-a după Paști

În numele Tatălui, și a Fiului, și a Sfântului Duh.

Sfânta Evanghelie de astăzi ne relatează despre vindecarea orbului din naștere. Această istorisire se încadrează perfect în tematica ciclului Pascal al Evangheliilor duminicale, subliniind faptul că Hristos este Apa Vie, Izvorul Luminii și Dătătorul de Viață. După relatările din primele trei duminici după Paști despre Învierea lui Hristos, Biserica ne invită din nou să reflectăm și să conștientizăm acele minuni și lucruri mărețe Dumnezeiești săvârșite de Mântuitorul nostru în viața sa pământească. Iată și minunea prezentată astăzi ne uimește cugetul prin caracterul său cu totul neobișnuit.

În Evanghelia de astăzi sunt foarte multe detalii cărora ar trebui să acordăm mai multă atenție. Ne vom opri asupra câtorva dintre ele, acelea care ne afectează nemijlocit și pe noi. Întrebări pe care ni le adresăm nouă-înșine, prietenilor sau desigur preoților.
1. Scopul și sensul celor întâmplate: cine a păcătuit el sau părinții?
2. Care sunt obligațiile părinților și în ce constă responsabilitatea lor?

Evanghelia din ziua de azi ne dezvăluie misterul proniei lui Dumnezeu pentru fiecare om în parte și în special pentru cei care sunt în suferință. Răspunsul Mântuitorului la întrebarea ucenicilor Săi „Cine a păcătuit: omul acesta sau părinţii lui, de s-a născut orb?” este destul de clar: „N-a păcătuit nici omul acesta, nici părinţii lui; ci s-a născut aşa, ca să se arate în el lucrările lui Dumnezeu.” (Ioan 9:3).

Atât timp cât suntem în viață, multe lucruri și taine ale lui Dumnezeu ne sunt ascunse și nu cunoaștem care este scopul unui sau altui eveniment, unei sau altei boli ori dureri. Nu cunoaștem sfârșitul ispitelor și grijilor noastre. Nu întotdeauna necazurile sau durerea vin în viața noastră pentru păcatele noastre, uneori ele ni se dau pentru arătarea Slavei lui Dumnezeu, așa cum le-a explicat însuși Mântuitorul ucenicilor Săi.

Locul părinților în istoria despre vindecarea orbului de la naștere este foarte important. Ei sunt trași la răspundere și devin martori ai celor întamplate despre fiul lor și despre vindecarea lui. Chiar dacă, din frică, ei se tem să nu spună ceva în plus și fac trimitere la fiul lor pentru aflarea unui răspuns, ei însă nu renunță la el.

Părinții s-au temut să mărturească despre Binefăcătorul lor, iar orbul vindecat a dat dovadă, ca un exemplu viu, de curaj și îndrăzneală. Fapta lui a constituit un fel de predică și chiar de reproș necredincioșilor. În societatea contemporană, atât de vulnerabilă și neajutorată în fața amenințării terorismului de mult timp este purtată o discuție referitoare la întrebarea: „Sunt vinovați părinții pentru faptele copiilor lor?“. Chiar ieri seara au fost arestat părinții unui tânăr de 20 de ani, originar din Cecenia, care a comis un atac terorist la Paris. Este corect sau nu, este greu de spus, dar o parte din responsabilitate, implicare și vină revine și părinților.

Orbul vindecat din Evanghelia de astăzi a manifestat un exemplu de înălțime duhovnciească. El și-a depășit părinții, devenind din punct de vedere duhovnciesc superior lor. În aceasta constă în mare măsură sensul educației. Este foarte important ca copiii să depășească în plan profesional și spiritual pe părinții lor, ca să fie din punct de vedere spiritual mai bogați, mai frumoși, mai puternici, ca să poată la bătrânețe și nu numai să-i ajute și întărească pe ei. Atunci când nu ajunge credință, speranță sau dragoste, fie ca în copii să strălucească acestea în toată frumusețea lor.

Dragi frați și surori astăzi constatăm încă o dată că căile Domnului sunt nebănuite, învățăm că suntem chemați să mărturisim Izvorul Luminii – pe Hristos. Să nu ne temem să ne mărturisim credința și să-i învățăm cele plăcute lui Dumnezeu pe copiii noștri, iar pentru aceasta ne vom adresa Domnului cu cuvintele poetice din condacul de astăzi : „Orbit fiind la ochii sufletului, la Tine vin, Hristoase, ca orbul cel din naştere, cu pocăinţă strigând Ţie: Tu eşti lumina cea strălucitoare a celor din întuneric.” Amin.

Ieromonahul Iosif Pavlinciuc
Predică rostită la parohia din Las Palmas de Gran Canaria

Comentarii

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *