Comunitatea sfinţilor mucenici Boris şi Gleb din Insulele Canare și-a sărbătorit ziua hramului

Marți, 15 mai 2018, comunitatea eparhiei Corsunului în cinstea sfinților pătimitori Boris și Gleb din orașul Las Palmas (Insulele Canare, Spania) a marcat ziua sfinților săi ocrotitori.

În această zi, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de preotul care are grijă de comunitatea din Las Palmas – ieromonahul Iosif (Pavlinciuc).

Felicitându-i pe cei prezenți cu ocazia sărbătorii hramului, ieromonahul Iosif a menționat următoarele:

„Iată că doar s-a terminat sfânta Liturghie dedicată mutării moaștelor Sfinților Mucenici Boris și Gleb. Omițând multele detalii din viata și despre moartea lor, vom sublinia un singur lucru – acea iubire creștină profundă pe care au manifestat-o ei pentru fratele lor Sviatopolc. Acesta căutând și dorind scaunul de mare cneaz sa răzbunat împotriva fraților săi, sperând că dacă îi va omorâ se va bucura de plinătatea puterii și guvernării. Având posibilitatea de a se opune și chiar de a fi învingători în această viață pământească, ei au preferat să primească moartea, decât să-și păteze mâinile în sângele fratelui lor. Această faptă a constituit pentru ei o rampă în Împărăția Cerească. Anume dragostea pentru fratele lor și dragostea pentru Dumnezeu nu le-a permis să ia în mână arma, chiar și pentru a se autoapăra. Domnul le-a pregătit coroanele veșniciei, iar fapta lor a devenit un model de viață creștină pentru poporul nou încreștinat. La locul înmormântării lor au început imediat să se săvârșească multe minuni. Ei au devenit ocrotitorii spirituali ai pământului rusesc, și pe toți cei care cu credință li s-au adresat, i-a încălzit, dându-le ajutor imediat. Să ne rugăm lor ca ei să ne păzească și pe noi, enoriașii comunității din Las Palmas, și ca în viața noastră să se manifeste aceeași iubire pentru frați, unul față de altul, și față de Dumnezeu. Aș dori să vă transmit felicitări din partea Episcopului Nestor de Corsun și încă o dată să vă felicit cu ocazia zilei hramului bisericii !”

De asemenea, în Las Palmas au fost săvârșit un parastas la 9 mai, de Ziua Victoriei, și Sfânta și Dumnezeiască Liturghie la 13 mai, în a 6-a săptămână după Paști.

Comentarii

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *