Întâlnirea Mitropolitului Ilarion de Volokolamsk cu Patriarhul Bulgariei Maxim

La 16 mai 2011, Patriarhul Bulgariei, Preafericitul Maxim l-a primit la reşedinţa sa sinodală pe mitropolitul Ilarion, comunică Serviciul de presă al Departamentului relaţii externe a Patriarhiei Moscovei.

În perioada 16 – 19 mai 2011, în Biserica Ortodoxă Bulgară au loc festivităţile religioase, prilejuite de canonizarea Sfinţilor Martiri din Batak. Între 4.000 şi 5.000 de bulgari au fost măcelăriţi în masacrul din Batak, aproximativ 700 dintre aceştia fiind ucişi în regiunea Novo Selo, Kravenik, Batoşevo şi Aprilţi – sate din nordul Bulgariei, în apropierea Loveci. Decizia canonizării acestora a fost luată de Sfântul Sinod în aprilie 2011.

La aceste manifestaţii, cu binecuvântarea Patriarhului Kiril, Biserica Ortodoxă Rusă este reprezentată de mitropolitul Ilarion, preşedinte al Departamentului relaţii externe a Patriarhiei Moscovei.

La întâlnirea cu Patriarhul Bulgariei Maxim au participat : mitropoliţii Bisericii Ortodoxe Bulgare Kalinik de Vratsa, Kiril de Varna şi Veliki Preslav, Dometian de Vidin, Neofit de Rousse, Natanail de Nevrokop, Grigorii de Veliko Tǎrnovo, secretarul general al Sfântului Sinod al Patriarhiei Bulgarie şi episcopul Naum de Stobi, răspunzătorul de parohia rusă a Sfintului Nicolae din Sofia, ieromonahul Zotic Gaevschii şi colaboratorii Departamentului relaţii externe al BORuse care-l însoţeau pe mitropolitul Ilarion.

Şeful Departamentului relaţiilor externe a Patriarhiei Moscovei a transmis Patriarhului Bulgariei salutările frăţeşti din partea Patriarhui Kiril al Moscovei. Mitropolitul Ilarion a subliniat importanţa canonizării martirilor din Batak «pentru că Biserica este fondată pe sângele martirilor». În cadrul discuţiilor acestei întrevedei, a fost abordat şi subiectul dezvoltării relaţiilor între Bisericile ortodoxe locale.

Ca amintire a vizitei sale, preşedintele Departamentului relaţiilor externe a oferit Patriarhului Maxim o icoană a Sfântului Serghie de Radonej.

Întâlnirea mitroplitului Ilarion cu Patriarhul Maxim al Bulgariei

 

 

Comentarii

Articole similare