Predică în ziua Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul

În numele Tatălui, și al Fiului, și al Sfântului Duh.

Dragi părinți, frați și surori, astăzi ne amintim de Tăierea capului Sfântului Proroc Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului.

În această zi, Biserica ne îndeamnă să reflectăm asupra demnității și valorii vieții umane. Cât este de îngrozitor atunci când de dragul poftelor, ambițiilor și plăcerilor trupești se ia viața unei alte persoane, în acest caz, a Dreptului, Prorocului, Înaintemergătorul Domnului. Cât de teribil este atunci când oamenii, fiind posedați de o anumită patimă, nu apreciază darul vieții și cu ușurință își distrug propria viață și pe cea a altuia, doar pentru a-și atinge scopul criminal și pentru plăcerile iluzorii. Astfel a procedat nu numai Irod, în așa mod procedează toți cei care seamănă dușmănie, ură, cei care provoacă și propagă viciile trupești, cei care în mândrie și egoism disprețuiesc și asupresc pe frații mai mici, cei care distrug natura și bogăția ei.

Sfântul Ioan Botezătorul, fiind mai mare „între cei născuţi din femei“ (Mat. 11:11), prin viața și moartea sa a prezentat vectorul, punctul de orientare în viața duhovnciească. El, prin denunțarea incorectitudinii lui Irod, a subliniat că viața ne este dată nu numai pentru plăcerile trupești și beneficiile acestora. El i-a chemat și pe toți contemporanii săi să se pocăiască, să-și schimbe viața, să o facă demnă de planul lui Dumnezeu pentru om. Predica lui găsea rezonanță în inimile ascultătorilor, era imposibil să rămâi indiferent față de acest mesaj. Cei care îl primeau, își îndreptau picioarele spre Mântuitorul lumii – spre Hristos, cei care îl respingeau – cădeau și mai mult în marele întuneric și păianjenul patimilor. Sfârșitul primilor e viața veșnică în slava lui Dumnezeu, sfârșitul ultimilor e moartea veșnică.

Și astăzi, cuvintele lui Ioan Botezătorul despre pocăință nu și-au pierdut actualitatea. Ele sunt adresate fiecărei persoane și fiecare trebuie să decidă care sunt valorile și prioritățile sale. Doresc ca îndemnul Sfântului Ioan Botezătorul să ne ajute să ne hotărâm să respingem beteala lucioasă, provocările temporare, păcătoase, plăcerile trupești și viciile și să alegem valorile nepieritoare, duhovnicești, și veșnice. Amin.

Ieromonaul Iosif (Pavlinciuc)

Traducere din rusă: Sosanna Didilica

Predică rostită la Catedrala Sfintei Treimi din Paris, 11 septembrie 2018

Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost condusă de ieromonahul Nicodim (Pavlinciuc)

Comentarii

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *